Stokerij Thys maakt moutwijn: "Populair maken bij whiskydrinkers"

7 uur geleden
stokerij thys
© RTV

Thomas Thys, een hobbystoker uit Merksplas, heeft z'n eigen stokerij geopend. Met Stokerij Thys maakt hij z'n eigen moutwijn. Een sterke drank die al eeuwenlang de basis vormt van jenever, zonder de jeneverbes dus. En als je moutwijn drie jaar op vaten laat rijpen heb je whisky.

Hobbystoker Thomas Thys wil moutwijn nu populair maken. Door de kwaliteit van z'n moutwijn te verbeteren wil hij zijn sterke drank populair maken bij whiskydrinkers.

Thomas bij z'n eerste resultaten uit de stookinstallatie. Hij heeft al 4 verschillende batchen moutwijn, gerijpt op verschillende vaten. Enkele jaren geleden startte hij een avondcursus stoken maar al snel is de ambitie groot en wil hij z'n eigen sterke drank op de markt brengen en dus ook z'n eigen stokerij hebben. Alles begint bij een voorliefde voor whisky, wat hij zelf maar al te graag wil maken maar Thomas denkt eerste enkele stappen terug en belandt zo bij moutwijn.

Van moutwijn naar whisky

Het resultaat is een soepele en zachte sterke drank, niet zoet want de suiker is eruit gehaald in het proces, maar met een uitgesproken smaak van granen. En als je dat vat dus drie jaar zou laten staan heb je whisky, de oorspronkelijke droom van Thomas.

Maar ondertussen wil hij zijn moutwijn dus vermarkten, te beginnen bij de whiskydrinkers. Het resultaat is heel aangenaam om te drinken, het is heel zacht. Er is nu ééntje dat heeft op vaten van madeira gelegen en heeft een heel lekkere nasmaak.