Advertorial

Duroc de Kempen: meer dan een varkensboerderij 

zat 27 Jul

Een varkensboerderij waar elke week biggetjes worden geboren, goed verzorgd en grootgebracht tot ze slachtrijp zijn. Dankzij de kijkstal is het mogelijk voor bezoekers om de Duroc de Kempen varkens te bewonderen zonder de bioveiligheid in gevaar te brengen.

Transparantie en educatie

Alle biggetjes worden op de Duroc de Kempen boerderij geboren, door Ann en Frank verzorgd en ze blijven op de boerderij tot ze slachtrijp zijn. In de kraamstal blijven de biggen ongeveer 28 dagen bij hun moeder. Doordat er elke week nieuwe biggetjes geboren worden, kunnen ze bij Duroc de Kempen een constante levering garanderen.

Ann Christianen - Duroc De Kempen

Frank en Ann vinden het belangrijk dat mensen weten waar hun vlees vandaan komt. Daarom is er een kijkgang waar bezoekers via grote ramen de varkens kunnen zien en informatie kunnen lezen over de boerderij.

Daarnaast is er de mogelijkheid om op een unieke manier te vergaderen. Hoevezaal 't Perspektief is een polyvalente ruimte die gebruikt kan worden voor vergaderingen en workshops met zicht op de varkensstallen. 

De zorg voor hun varkens en het feit dat alles zo transparant verloopt maken het verschil.

- slager Sven Hofkens

Circulaire voeding

Om de kwaliteit en de smaak van het varkensvlees te garanderen, werkt Duroc de Kempen met circulaire voeding. Wekelijks worden er reststormen geleverd die niet meer bruikbaar zijn voor de humane voeding. Denk maar aan aardappelstoomschillen van de Lutosa fabriek, protiwanze, reststroom uit productie van bio-ethanol, corami, reststroom van de tarweverwerking tot bloem, soyfeed van Alpro-soja…

Deze ingrediënten worden in de brijvoerkeuken aangevuld met gemalen tarwe, gerst, maïs, sojaschroten en een kernmix. Uiteindelijk krijg je een soort brij die dan vanuit de keuken naar de varkensstallen wordt gepompt. Op deze manier worden producten waar we als mens niets meer mee kunnen doen toch nog gebruikt, en de varkens zorgen uiteindelijk voor een lekker stukje vlees.

Van boerderij tot slagerij

De varkens die naar de slagers vertrekken onder het Duroc de Kempen label worden vooraf geselecteerd op gewicht, geslacht, vetgehalte...allemaal volgens de wensen van de klant. De varkens worden op voorhand zorgvuldig gewogen en gekeurd en krijgen per klant een klopnummer.

Frank staat zelf in voor het vervoer naar het slachthuis. Ze doen dit bewust om het stressniveau bij de dieren zo laag mogelijk te houden. Dit garandeert de kwaliteit van het vlees, zoals slager Sven Hofkens benadrukt: "De zorg voor hun varkens en het feit dat alles zo transparant verloopt maken het verschil." 

Verschillende stukken varkensvlees

Slagerij Ceursters: Een trouwe partner van Duroc de Kempen

Slagerij Ceursters werkt al jaren samen met Duroc de Kempen vanwege de uitstekende kwaliteit van het varkensvlees. In de kelder van de slagerij kan je een enorm aantal hammen terugvinden, waaronder een Grand Cru die er al 24 maanden hangt.

Om een heerlijke ham te verkrijgen, moet je met onderstaande rekening houden:

  • Het soort zout en de manier van zouten + kruiding
  • Het roken  
  • De duur van het drogen  
  • Het klimaat - voor een uitgesproken smaak is het belangrijk de ham op kamertemperatuur te serveren

Spek: een favoriet Spek kan je gewoon niet wegdenken bij een BBQ omdat het een heel toegankelijk stuk vlees is, snel klaar, veelzijdig in gebruik en heel betaalbaar. 

Buikspek is doorregen met vleeslagen die zorgen voor een unieke textuur. Het verdraagt geen hoge temperaturen; een gloeiend laagje assen op de kolen is ideaal. Spek kan op vele manieren bereid worden, van traaggegaard tot gerookt en gemarineerd. 

Spiering Spiering, een stuk uit de nek van het varken, heeft een rijke marmering die bijdraagt aan de sappigheid en smaak. Het leent zich uitstekend voor diverse bereidingen, van direct op de BBQ tot gesneden voor pita- of gyrosgebruik. Spiering wordt ook steeds populairder in de street food scene onder de vorm van Pulled Pork.

Spareribs Een van de meest gegeerde stukken vlees van het varken zijn ongetwijfeld de spareribs. Om de perfecte spareribs te verkrijgen is het belangrijk om ze zorgvuldig te marineren en op voorhand te garen. Slow cooking is essentieel om het vlees mals te maken zodat het bijna van het bot valt.

Het varkenskroontje Een exclusief stukje varkensvlees is het varkenskroontje, afkomstig uit de rug van het varken. Dit is een mager stuk vlees met een flinke band vet die gevormd wordt door het samenbinden van ribstukken. Het is populair voor feestelijke gelegenheden door de manier waarop je het kan serveren. Belangrijk voor de bereiding van varkenskroon is dat het vlees op kamertemperatuur moet zijn en dat het op voorhand goed gemarineerd wordt. 

Bij Duroc de Kempen draait alles om kwaliteit, zorg en transparantie. Van geboorte tot slacht, Ann en Frank zorgen ervoor dat hun varkens goed verzorgd worden en dat proef je aan de kwaliteit van het varkensvlees. Of het nu gaat om spek, spiering, ham of spareribs, de producten van Duroc de Kempen staan garant voor een smaakvolle ervaring.