Advertorial

Van whisky tot speciaalbier: alles uit eigen streek

zat 3 Aug

Prik & Tik Zammel is een drankenspeciaalzaak uit de regio Geel-Westerlo waar je een breed scala aan dranken kan terugvinden, waaronder whisky, speciaalbieren, wijnen en ciders. Wij gingen proeven.

Het unieke van Cider GCB

De inspiratie voor Cider GCB kwam van een Schotse cider die gerijpt werd op een whiskyvat. Dit was een unieke ervaring die Jan Vissers naar België wilde brengen.

Cider GCB wordt gemaakt met lokale appels die handmatig tot sap worden verwerkt en vervolgens vergist tot cider. Dit vakmanschap resulteert in een unieke en authentieke smaakervaring. Bij de productie van Cider GCB wordt duurzaamheid hoog in het vaandel gedragen.

Er wordt gebruik gemaakt van lokale ingrediënten en water wordt hergebruikt tijdens het productieproces.
Cider GCB onderscheidt zich als een verfrissend en fruitig aperitief met een licht zuurtje en een alcoholpercentage van 6,9%.

Piper-Heidsieck: een champagne vol geschiedenis

Champagne blijft een exclusief product en dat is voornamelijk te danken aan de traditionele productiemethode en de rijpingstijd van 15 maanden, vergeleken met 9 maanden voor cava. Daarnaast mogen er slechts drie druivensoorten gebruikt worden: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Piper-Heidsieck is een champagne met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1785.

Onder andere Marie-Antoinette en Marilyn Monroe genoten al van deze prestigieuze drank. Het merk heeft talloze medailles gewonnen en legt een sterke focus op duurzaamheid. Velen denken dat champagne een dure drank is, maar als je rekening houdt met de lange productietijd en de strikte regelgeving omtrent druiven en rijping dan is het prijsverschil tegenover bijvoorbeeld prosecco zeker niet overdreven.

Het verhaal achter Ne Flierefluiter Westelse Tripel

De originele Flierefluiter was gebaseerd op een oud recept dat in 1982 nieuw leven werd ingeblazen. Het oorspronkelijk recept is zoekgeraakt en daarom is het huidige bier een evolutie van dat oorspronkelijke recept. Ne Flierefluiter Westelse Tripel is uniek dankzij de gebruikte gist die een lichtzoete, fruitige tripel creëert. Het bier zelf heeft een fruitig aroma, matige bitterheid en een moutig karakter en is perfect te combineren met kaas, vis, en vooral mosselen.

"Het bier zelf heeft een fruitig aroma, matige bitterheid en een moutig karakter en is perfect te combineren met kaas, vis, en vooral mosselen. "

Whisky: Italian Car Series

Veel mensen denken dat ze geen whiskydrinker zijn, maar het grote aanbod en de talrijke varianten maken dat er voor iedereen wel een geschikte whisky te vinden is.

De Italian Car Series die we hier bespreken, is ontstaan uit een passie voor Italiaanse auto's en whisky. Elke botteling, ondertussen zitten ze al aan nummer 9, heeft een specifieke Italiaanse wagen op het flesje. Heel leuk om te verzamelen als je het mij vraagt.

De huidige botteling is een 12-jarige Schotse single malt whisky van de Blair Athol distillery, gerijpt op een ex-sherryvat en gebotteld op vatsterkte. Deze specifieke whisky heeft een rijke smaak met toetsen van rood fruit en een lange afdronk, ondanks het hoge alcoholpercentage van 52,5%. Je kan de whisky goed combineren met desserts die rood fruit bevatten en het is de perfecte afsluiter van een avond.

Een edel distillaat

Cognac is een distillaat van wijn dat geproduceerd wordt in een afgebakend gebied in Frankrijk. De producenten zijn zowel distillateurs als wijnbouwers en dat zorgt voor een breed scala aan kennis en vaardigheden. Je kan cognac perfect gebruiken in cocktails of verwerken in een saus maar dan kies je best voor een jongere variant. De oudere cognacversies komen door hun lange rijpingstijd pas echt tot hun recht als je ze gewoon puur drinkt.

Ne Flierefluiter Eeuwling

Ne Flierefluiter Eeuwling werd in 2012 voor het eerst gebrouwen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het kasteel van gravin Jeanne de Merode, nu het gemeentehuis van Westerlo. De naam ‘Ne Flierefluiter’ is een knipoog naar de Westelse brouwerijen van vorige eeuw.

De Westelaren droegen toen de naam “Ne Flierefluiter” en deze blijft al sinds 1982 verder leven in de benaming van het bier. Het is een donker bier van hoge gisting met karamel- en fruitige aroma’s. Gebrouwen met 3 soorten mout en 3 soorten hop, met toevoeging van kandijsuiker.

De karameltoetsen in het bier zijn afkomstig van de gebruikte gekarameliseerde moutsoorten. Dit bier past goed bij vlees of chocolade en kan zelfs als alternatief voor koffie worden geserveerd.

Rosé wijn: Chateau de l’Aumérade

De Cuvée Marie Christine rosé van Chateau de l’Aumérade is het perfecte voorbeeld van een frisse, feestelijke en kwalitatieve zomerse wijn. Het domein waar deze rosé gemaakt wordt, is één van de achttien Cru Classés in Frankrijk. De familie Fabre van het domein Aumérade staat bekend als één van de belangrijkste producenten van rosé wijn in de Côtes de Provence. Dit impliceert dat ze zich aan de hoogste standaarden houden betreffende duurzaamheid en kwaliteit.

Ze dragen het officiële label HVE (Haute Valeur Environnementale) of zoals wij het zeggen Hoge Ecologische Waarde. Dit betekent dat ze zich aan strikte regels moeten houden bij het produceren van de wijn wat betreft het gebruik van meststoffen en tijdstippen van interventies op de wijngaard. De Cuvée Marie Christine rosé heeft een mooie zachtroze schijn; we ruiken aroma’s van nectarine en pompelmoes. Deze rosé past perfect bij zomerse salades, gegrilde gamba’s, of zalm.

"Wijn hoeft niet duur te zijn om goed te smaken en het is een drank waar iedereen van kan genieten."

Kombucha: een gezond alternatief

Kombucha is een theedrank dat een fermentatie ondergaat die vergelijkbaar is met die van wijn of bier. Bij kombucha gaan we nog een stapje verder en wordt de alcohol afgebroken tot lekkere en gezonde zuren.

Kombucha wint aan populariteit als alternatief voor alcoholische dranken. Echter, de kwaliteit varieert sterk door het ontbreken van regelgeving. Of je nu 5% of 100% kombucha hebt, iedereen kan een drank ‘kombucha” noemen. Daardoor voldoen niet alle dranken die als kombucha worden verkocht aan de traditionele productiemethoden en kwaliteitsnormen.

Oude Geuze: een authentiek bier

Oude Geuze is een authentiek bier uit België dat geliefd is om zijn complexe smaak en traditionele productiemethoden. Oude Geuze ondergaat een spontane gisting waarbij lambiek, het basisbier, op houten vat gist en een langdurige rijping ondergaat. Dit zorgt voor een rijke, zure en fruitige smaak die uniek is in de bierwereld.

In 2003 sloot Brouwerij Oud Beersel, wat een groot verlies betekende voor liefhebbers van Oude Geuze. Uit passie voor dit unieke bier werd de brouwerij overgenomen en nieuw leven ingeblazen met als doel: de lambiekbieren te beschermen en te bewaren voor toekomstige generaties. Oude Geuze is ideaal voor foodpairing. De droge en zure smaak past perfect bij vis, vlees, kazen, groenten en zelfs sterkere smaken zoals schimmelkazen en wild. Je kan het bier ook gebruiken om vlees in te marineren of je jan het verwerken in sauzen. Maar de echte klassiekers blijven toch konijn met Geuze en mosselen met Geuze.