Handboek voor korte keten om landbouwers te stimuleren

din 16 Apr
© RTV

Na corona zagen veel hoevewinkels minder klanten terugkomen. Daarom besluiten steeds meer korte keten boeren om samen te werken en hun aanbod te bundelen. In 2023 verkocht 37% van de boeren ook producten van een collega. Dat aantal moet omhoog, vindt het Steunpunt Korte keten. Bij fruitbedrijf Helsen in Geel zetten ze die theorie nu om in de praktijk.

Tijdens corona ontdekten heel wat burgers de particuliere verkoop bij de landbouwers in hun buurt, met een forse omzettoename tot gevolg. Maar na de pandemie zakte dat weer volledig in elkaar. Mensen hadden opnieuw geen tijd meer om hun verse producten bij de boeren te gaan halen, maar kozen ervoor om alles in de supermarkt te kopen

Handboek

De ervaring leert dat wanneer ze de handen in elkaar slaan en elkaars producten verkopen, alle betrokkenen er wel bij varen. Met een kleinschalige experiment wil het steunpunt samen met partners Ferm en Boerenbond de uitbating van een hoevewinkel rendabeler maken. In opdracht van het Steunpunt Korte Keten stelde Boerenbond een werkboek ‘Samenwerken in de Korte Keten’ op. Boeren kunnen hiermee zelf aan de slag gaan of besluiten om in een begeleidingstraject te stappen.

Een mooi voorbeeld is het fruitbedrijf met hoevewinkel van Jef en Virginie Helsen in Stelen bij Geel. Om een ruim pakket aan kraakverse en seizoensgebonden producten van topkwaliteit aan te kunnen bieden, werken ze samen met lokale landbouwers. In hun winkel liggen naast de eigen producten ook producten van collega’s zoals aardappelen, aardbeien, asperges, grondwitloof, kersen en tomaten.