Rolmobiel bestaat 10 jaar. Het biedt in 27 Kempense gemeenten zorgzaam vervoer aan voor mensen met een mobiliteitsbeperking. De afgelopen 10 jaar maakten 2000 hier gebruik van.
10 jaar Rolmobiel: behoefte aan mindermobielenvervoer nog heel groot
Voor mensen met de mobiliteitsbeperking is het niet altijd makkelijk om zich te verplaatsen. Om hen hierbij te helpen werd 10 jaar geleden Rolmobiel opgericht. Het is een samenwerking van de lokale besturen, het provinciebestuur van Antwerpen, de Vlaamse overheid en Welzijnszorg Kempen.
Vrijwillige chauffeurs
Vrijwillige chauffeurs halen de passagiers thuis op en brengen hen naar de gewenste bestemming. De wagens zijn uitgerust met een rolstoellift of oprijramp en een verankeringssysteem waardoor de passagiers zelfs in hun rolstoel kunnen vervoerd worden. Ze kunnen zich ook gratis laten vergezellen door een begeleider. Zo wordt een familiebezoek, een raadpleging bij de dokter, de kapper of het bijwonen van een voorstelling mogelijk.
10 jaar later is de behoefte aan aangepast vervoer en vrijwillige chauffeurs nog erg groot. Afgelopen jaar kon zelfs 20 procent van de aangevraagde ritten niet gereden worden.
Bovendien wordt het oor gebruikers steeds moeilijker om een rit te boeken want in het nieuwe vervoersplan van de Vlaamse overheid zijn er extra voorwaarden nodig om mindermobielenvervoer te mogen gebruiken. En dus wordt de drempel voor gebruikers verhoogd.