Koninklijke Kano Club Lier viert 70ste verjaardag met spektakel op het water

8 uur geleden
Koninklijke Kanoclub Lier bestaat 70 jaar
© RTV

De Koninklijke Kano Club Lier bestaat 70 jaar. Ze groeide uit tot één van de grootste toeristische clubs van het land. Deze zomer is er een groot spektakel op het water om de 70ste verjaardag te vieren.

Het verhaal van de Koninklijke Kano Club Lier begint eigenlijk in 1954. Bakker Gust Geuens zag op de Vaartlaan, de huidige Baron Opsomerlaan, een ranke kano in het water liggen. Die was op een ingenieuze manier vastgemaakt aan het staketsel zodat de waterstanden van eb en vloed opgevangen werden. Gust bedacht dat de eigenaar wel acrobatische maneuvers moest uitvoeren om zijn geliefde sport te kunnen uitoefenen. Hij besloot onmiddellijk op zoek te gaan naar een geschikte locatie om een kano club op te richten.

Zwemkotje

En die vond hij in de vervallen gebouwen van vroegere zwemkotje op de oever van de Kleine Nete. Die werden met hulp van het stadsbestuur hersteld en Kano Club Lier was geboren. Het was toen januari 1925.

In de afgelopen jaren is de kanoclub fel gegroeid en is er ook heel wat gebouwd. Zo startte in 1956 de bouw van de botenloods. Deze werd een jaar later ingehuldigd. En in 1961 werd gestart met de bouw van een paviljoen en na amper 6 maanden noeste arbeid ingehuldigd. In 1966 volgde dan de bouw sport- en feestzaal.

Dode Nete-arm

Na de overstroming in Ruisbroeck op 3 januari 1976 werd gestart met het Sigmaplan. De dijken langs het Scheldebekken moesten verhoogd worden tot 8m. In Lier gaf dat een probleem. Het geklasseerde Spui moest aan het water blijven liggen maar lag lager dan de vereiste 8m. Daarom werd de loop van de Kleine Nete verlegd. En zo ligt Kano Club Lier sinds 1982 aan een dode Nete-armen is er van overstromingen geen sprake meer.

Op 19 januari 2005 kreeg de Lierse club de titel Koninklijk en werd Koninklijke Kano Club Lier. KCL werd KKCL. Sinds 1990 is Kano Club Lier een van de grootste toeristische clubs van het land.

Maar gedurende al die jaren van bouwen en verbouwen, werd er ook veel gevaren. In de beginjaren van de kano club werd er wedstrijd en toeristisch varen beoefend. Maar dat bleek niet goed te combineren. En het bestuur besloot dan ook zich uitsluitend toe te leggen op het toeristisch-recreatief gebeuren. Sinds 1990 is Kano Club Lier een van de grootste toeristische clubs van het land.

Feesten

Naast varen en bouwen, kunnen ze bij KKCL ook goed feesten met als belangrijkste de Internationale Pallietertochten. Gedurende 3 dagen komen clubs uit heel België maar ook uit Duitsland en Nederland naar Lier om er te varen.

Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag plant de club deze zomer ook een groot ledenfeest. En dat zal gepaard gaan met een spektakel op het water.