Fietsers of wandelaars is het misschien al opgevallen. Langs de Vrouwvliet in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver zijn de oevers over een lengte van maar liefst 3 kilometer ecologisch hersteld. Tot voor kort bestonden die oevers nog voornamelijk uit beton. Maar nu groeien er riet en planten. Vele beter voor de biodiversiteit. En ook voor de waterhuishouding is de herstelling van de oevers een goede zaak.
Vrouwvliet krijgt natuurlijke oevers terug en is klimaatbestendig
Dit is de Vrouwvliet zoals veel mensen haar kennen. Met betonnen oevers. De Vrouwvliet werd in de jaren '80 verbreed en verdiept, met dus de betonnen oeverwanden. Maar wat verderop, ter hoogte van het Tivolipark, ziet de Vrouwvliet er sinds kort helemaal anders uit. Met natuurlijke oevers, waar planten kunnen groeien en waar ecosystemen de kans krijgen om zich te ontwikkelen. In totaal 1000 ton beton werd verwijderd.
De Vlaamse Milieumaatschappij haalde beton weg en herstelde de oeverwanden over een afstand van 3 kilometer. En zo krijgt de Vrouwvliet ook meer buffercapaciteit. 15000 kubieke meter extra, oftewel de inhoud van 6 Olympische zwembaden. Belangrijk in periodes van langdurige en zware regenval. De natuurlijke oevers zorgen ook voor betere waterinsijpeling.
De Vrouwvliet verbindt eigenlijk de moerassen ten Zuiden van Mechelen met de moerassen ten Noorden van Mechelen. Dat is de historische functie van de Vrouwvliet. Het is ook een ecologische verbinding tussen de grote natuurgebieden in Mechelen.
Voor de Vlaamse Milieumaatschappij gaat het om een pilootproject. Mogelijk volgen er in de toekomst nog andere waterlopen.