Fietsers krijgen samen groen op Mols kruispunt Turnhoutsebaan-Achterbos-Sluis

13 uur geleden
Verkeerslicht fietsers gelijk groen
© Rechtenvrije stockfoto

In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) worden in Mol de verkeerslichten aan het kruispunt Turnhoutsebaan (N18) met Achterbos en Sluis aangepast. De aanpassingen zijn nodig om fietsers en voetgangers uit alle richtingen gelijktijdig groen te geven.

Bij de huidige verkeerslichtenregeling op het kruispunt krijgen de verkeerstakken N18 (beide rijrichtingen), Sluis en Achterbos – zowel de auto’s, vrachtwagens, fietsers als voetgangers – afzonderlijk groen licht. Detectielussen in de grond meten de drukte op elke verkeerstak.

Dodehoekongevallen

In dit systeem kruisen afslaande auto’s en vrachtwagens overstekende fietsers en voetgangers. Dit geeft een risico op aanrijden én voor sommige rijrichtingen ook een kans op dodehoekongevallen. Bovendien moet achterliggend verkeer vaak wachten wanneer afslaande auto’s voorrang verlenen aan fietsers of voetgangers. Dit vermindert de vlotte doorstroming op het kruispunt.

Gelijktijdig groen

Daarom wordt de regeling van de verkeerslichten nu aangepast. Hierin wordt een periode voorzien waarbij alle fietsers en voetgangers samen groen krijgen, terwijl auto’s en vrachtwagens uit alle rijrichtingen moeten stoppen. Fietsers en voetgangers kunnen dan oversteken zonder risico op kruisend verkeer. Het systeem werkt met drukknoppen voor fietsers en voetgangers.

Fietsers hoeven slechts 1 keer op de knop te drukken en kunnen meteen de dubbele oversteekbeweging maken om het kruispunt volledig te kruisen. Bij grote groepen fietsers wordt de groentijd automatisch verlengd.

Voor voetgangers is deze dubbele oversteekbeweging in één groencyclus niet haalbaar, waardoor zij voor elke oversteekbeweging afzonderlijk op de knop moeten drukken, én dus tussentijds moeten wachten op de volgende groencyclus. Voetgangers hebben afzonderlijke drukknoppen.

Als er een fietsersknop maar geen voetgangersknop wordt ingedrukt, krijgen alleen de fietsers groen. Als er ook een voetgangersknop wordt ingedrukt, geldt de groenfase automatisch langer omdat voetgangers trager oversteken. De wachttijd voor het autoverkeer wordt dan langer. Het is dus belangrijk dat je de juiste knop gebruikt als voetganger of fietser.

Verkeersafwikkeling

Omdat afslaande auto’s en vrachtwagens bij groen licht niet langer fietsers en voetgangers kruisen, verhoogt dit de veiligheid en bevordert het de verkeersafwikkeling. Afslaand auto- en vrachtwagenverkeer hoeft niet langer te stoppen of rekening te houden met kruisende voetgangers en fietsers. Hierdoor wordt ook het achterliggend verkeer minder verhinderd.

Ratelklikkers

Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt van deze aanpassingswerken aan de verkeerslichten ook gebruik om ter hoogte van de oversteekplaatsen voor voetgangers ratelklikkers te plaatsen. Dit helpt mensen met een visuele beperking bij het veilig oversteken.

De werken starten maandag 23 september en verlopen in verschillende stappen. Ze duren tot en met vrijdag 11 oktober.