Het plan van minister Frank Vandenbroucke om 1 op de 5 Vlaamse ziekenhuizen 's nachts te sluiten, stuit op onbegrip bij de Kempense ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen met minder dan 250 zogenaamde 'acute' bedden zouden in aanmerking. In de Kempen zijn dat Mol, Herentals en één campus in Turnhout. In het geval van Turnhout zijn er al wel concrete plannen om één groot ziekenhuis te bouwen tegen 2031.
Minister Vandenbroucke wil 1 op 5 ziekenhuizen 's nachts sluiten, Kempense ziekenhuizen kritisch: "Ongenuanceerd"
"Onze ziekenhuizen liggen nu al helemaal vol. We moeten nu al patiënten doorsturen omdat we geen plaats meer hebben. Bovendien is het niet verantwoord om zonder regionale spreiding bijvoorbeeld zomaar een spoedgevallendienst weg te nemen", is Rudy Van Ballaer van Ziekenhuisnetwerk Kempen kritisch.
"We zitten met Mol en Herentals onder dat 'acute' beddenaantal van 250, maar ook Malle zit daar bijvoorbeeld onder. Dat zou dus betekenen dat hier in de regio die ziekenhuizen allemaal moeten omgevormd worden tot dagziekenhuis. Dat lijkt onmogelijk."
Campussen samenbrengen
Het is op termijn wel de bedoeling om in de Kempen te gaan van vijf naar drie locaties. In Turnhout zijn die plannen dus al concreet: zo komt er één groot ziekenhuis op de campus van Sint-Jozef. Geel en Mol zijn ook bezig met de plannen uit te werken van één groot nieuw ziekenhuis op een nieuwe locatie. In dat geval zou dat betekenen dat voor de campus van Mol het beddenaantal al wordt opgetrokken en er geen omvorming naar dagziekenhuis nodig is.
Het Ziekenhuisnetwerk Kempen betreurt vooral ongenuanceerde communicatie hierover, met ongerustheid tot gevolg.
"We zijn ervan overtuigd dat er veranderingen nodig zijn en dat we ons in de Kempen via het goedgekeurd regionaal zorgstrategisch plan hierop voorbereiden en dan inderdaad van 5 naar 3 sites zullen evolueren. Maar aanrijtijden, beschikbaarheid, geografische spreiding zijn zaken die per regio dienen te worden bekeken in plaats van een algemeen quotum op te leggen, " gaat Van Ballaer verder.
Zo is er in de Kempen vooral extra nood aan geriatrische bedden en ook aan psychiatrische bedden. Minder aan materniteit en pediatrie. "Uiteindelijk willen we basiszorg bieden dichtbij de patiënt en gespecialiseerde zorg op regionaal niveau."
In de regio Rivierenland heeft het nieuwe plan van minister Vandenbroucke geen effect. Daar hebben alle ziekenhuizen meer dan 250 'acute' bedden en kan de werking ook 's nachts dus verdergezet worden.