Werken aan detentiehuis Olen gestart, minister wil in gesprek blijven met buurt

6 uur geleden
detentiecentrum Olen RTV
© RTV

Het voormalige woonzorgcentrum De Sterrewijzer in Olen wordt verbouwd. In het voorjaar van volgend jaar opent daar een detentiehuis. Dat is een kleinschalige instelling voor 45 à 60 gedetineerden die veroordeeld zijn tot celstraffen van maximaal 3 jaar. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt kwam vandaag al de werken inspecteren. De buurt verzette zich in het verleden al tegen de opening van het detentiehuis. De minister wil vooral in gesprek blijven met de omwonenden.

Eind oktober gingen de werken aan het voormalig woonzorgcentrum van start. Dat wordt momenteel omgebouwd. Het gaat onder andere om de plaatsing van een nieuwe grootkeuken, de vervanging van de vloeren en plafonds, het aanbrengen van nieuwe nutsvoorzieningen en de installatie van camerabewaking. Het sanitair en bepaalde kamers worden aangepast voor mensen met een beperkte mobiliteit. Er wordt ook een werkatelier ingericht. Op ramen die direct uitkijken op de buren, wordt ondoorzichtige folie geplaatst.

Buiten het gebouw worden sporttoestellen en een fietsenstalling geplaatst, dit laatste voor bewoners die een uitgaansvergunning hebben en zich met de fiets naar het werk verplaatsen. De schuur op de site wordt dan weer ingericht tot atelier waar bewoners die nog geen werk hebben gevonden arbeid kunnen verrichten voor Cellmade, het tewerkstellingsplatform van het gevangeniswezen.

De ervaring in andere detentiecentra zoals in Kortrijk en Vorst leert immers dat werken en een zinvolle dagbesteding de beste manier is om opnieuw op eigen benen te staan en snel te re-integreren in de samenleving, zonder te hervallen in criminaliteit.

In het voorjaar krijgen 45 tot 60 gedetineerden onderdak in het voormalig woonzorgcentrum in Olen. Zij zitten er hun straf uit op een zinvolle manier en onder intensieve begeleiding. Zo is er minder kans dat zij bij vrijlating opnieuw hervallen in criminaliteit.

Binnenin het detentiehuis zullen bewoners vrijer kunnen bewegen dan in een klassieke gevangenis. Ze kunnen het detentiehuis enkel verlaten onder strikte voorwaarden, via uitgangsvergunningen. In het detentiehuis gaan onder meer maatschappelijk assistenten en psychologen aan de slag.

De minister wil nu vooral in gesprek blijven met de buurt. Ook de gemeente houdt de vinger aan de pols. Het detentiehuis wordt bovenlokaal beslist maar het gemeentebestuur vindt het wel belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de inwoners. Het gemeentebestuur en de buurtbewoners waren vorig jaar niet opgezet met de plannen, want het gebouw ligt midden in een woonwijk. Voor de omwonenden sloeg het nieuws in als een bom.