Actie van politievakbond aan nucleaire site JRC in Geel

5 uur geleden
staking politievakbond aan JRC
© RTV

Politievakbond NSPV heeft vanmorgen actie gevoerd aan de twee nucleaire sites in de Kempen, bij het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol en het Joint Research Centre in Geel. De politie is boos over de beslissing van de overheid om de bewaking van de nucleaire sites over te laten aan Defensie en niet meer aan het gespecialiseerde team van de politie.

Het NSPV, het Nationaal syndicaat van het politie- en veiligheidspersoneel, reageert daarmee tegen het besluit van de federale regering. Die wil de bewaking van nucleaire sites, momenteel een bevoegdheid van de politie, overdragen aan Defensie.

150 politieagenten

150 speciaal daarvoor opgeleide politieagenten zijn sinds 2023 verantwoordelijk voor de bewaking aan de nucleaire sites in ons land. Een groot deel daarvan doet patrouilles of toegangscontroles bij het SCK CEN, Belgoprocess en hier aan het Joint Research Centre in Geel. De toegang en het gebouw mogen om veiligheidsredenen niet filmen, de politievakbond voert dan maar actie op de parking. Want de regering wil de bewakingsopdracht voor de zomer nog overdragen aan militairen.

Een jaar geleden had de nucleaire bewakingsdienst van de politie nog te kampen met een personeelstekort. Waardoor er minder mensen werden ingezet dat wettelijk voorzien was. Dan is het misschien logisch dat de overheid op zoek gaat naar alternatieven.

De gespecialiseerde agenten die dagelijks instaan voor de bescherming van onze nucleaire sites laten daarom vandaag van zich horen. De woede en het onbegrip zijn groot bij de agenten die specifiek gerekruteerd werden voor bewakingsopdrachten en hiervoor een bijkomende interne opleiding hebben genoten. Ze mogen niet langer hun gespecialiseerde taak uitvoeren.

Zonder overleg

De beslissing werd volgens de politievakbond genomen zonder overleg met de sociale partners en heeft verregaande gevolgen voor het personeel. Zo worden specialisten binnen de politie worden vervangen door militairen, die wettelijk gezien minder bevoegdheden hebben.

Politiepersoneel dat vooral in buitendienst werkt, wordt overgeplaatst, vaak verder van huis en uit hun vertrouwde 12-uren systeem naar dagdiensten in binnendiensten zoals bv. hoven en rechtbanken. Aspiranten en overstappers die bewust voor beveiligingsfunctie kozen, worden verplicht een andere richting uit te gaan waarvoor ze niet gekozen hebben.

De politievakbond wil met deze actie een duidelijk signaal geven aan de regering. Tijdens de actie worden pamfletten uitgedeeld aan het personeel van de betrokken sites. De werking van de sites wordt niet verstoord. Dat de beslissing is genomen zonder sociaal overleg, is misschien wel de grootste frustratie van de politievakbonden. NSPV hoopt dat de regering nog op haar beslissing terugkomt.