Battelaars verzamelen 770 bezwaarschriften tegen windturbine in Mechelen-Noord: "Wetgeving is achterhaald"

vrij 21 Feb
Battel windturbine Mechelen-Noord buurtprotest bezwaar
© RTV

De inwoners van Battel dienen 770 bezwaarschriften in bij het Mechelse stadsbestuur tegen de geplande windturbine in Mechelen-Noord. Volgens de Battelaars worden een aantal regels niet gerespecteerd in de plannen, waaronder de afstandsnormen tot de woonwijk.

Ecopower wil in samenwerking met de stad Mechelen een windturbine plaatsen van 230 meter hoog in het industrieterrein Mechelen-Noord. Ter illustratie: dat is meer dan twee keer de hoogte van de Sint-Romboutstoren.

De afstand tussen de plek van de windmolen en de woonwijk Battel in Mechelen-Noord is amper 380 meter. En daar ligt ook de bezorgdheid van de buurt. Want volgens de buurtbewoners is de wetgeving rond de bouw van windturbines achterhaald.

Vier keer de hoogte van de windturbine

"VLAREM II, de wettelijke regelgeving rond windturbines, is een wet uit 2009. Maar die is achterhaald en ongeschikt", zegt actiegroep Leefbaar Battel. "De windmolens van 2025 zijn alleen al qua grootte niet meer te vergelijken met die van 2009".

De wijkbewoners voelen zich in de steek gelaten door het stadsbestuur en de Vlaamse regering. Ze vragen om een aanpassing van de minimumafstand. "Wij hopen dat er een aanpassing kan komen aan VLAREM II. Zo willen wij een minimale afstand van viermaal de masthoogte tussen de windturbines en woongebieden".

De windmolen is dus, met de omtrek van de wieken meegeteld, dubbel zo hoog als de Sint-Romboutstoren.

"In Battel bevinden 49 woningen zich binnnen een straal van minder dan 500 meter. Dat worden er 174 in een straal van 600 meter." De actiegroep hoopt, samen met de 770 bezwaarschriften, het stadsbestuur van Mechelen op andere gedachten te brengen.

Protestactie

Er waren ook andere argumenten bovengehaald in de bezwaren. Zo kaart de buurt aan dat de locatie, de voormalige stort van Mechelen-Noord, een sterk vervuilde ondergrond heeft. Een kwestie waar de buurtbewoners zich enkele vragen bij stellen.

De actiegroep Leefbaar Battel zal bij de gemeenteraad van 24 februari ook actie voeren aan het stadhuis in verband met de bouw van de windturbine. Tijdens die gemeenteraad zal het dossier ook behandeld worden.

Natuurpunt diende ook al eerder klacht in. Oppositiepartij N-VA kaartte het dossier ook al aan tijdens de gemeenteraad. Daarover maakte RTV enkele weken terug nog een reportage. Die kan je hieronder herbekijken.