Buurtbewoners dienen bezwaar in tegen woonproject voormalige tegelfabriek in Tisselt

4 maanden geleden

Intercommunale IGEMO wil de vervallen site van tegelfabriek Rottiers in Tisselt vernieuwen. Er komen handelsruimtes, appartementen en studio’s. Maar de buurt is niet te vinden voor de plannen. Ze zijn blij dat de vervallen site plaats ruimt maar zijn niet tevreden met de invulling ervan. Er zijn al meer dan 60 bezwaarschriften ingediend.

In Tisselt bij Willebroek zijn al meer dan 60 bezwaarschriften ingediend tegen de herbestemming van de site van de oude Melkerij en tegelfabriek langs de Baeckelmansstraat. IGEMO wil er een woonproject realiseren met appartementen en handelsruimtes, maar buurtbewoners van de Vlaslaan vrezen een verkeersinfarct. De straat ligt achter de site en zou tijdens de werken gebruikt worden door het werfverkeer. Na de werken heeft de buurt schrik dat de straat een parking wordt.

De werken aan de site zullen gebeuren langs de achterzijde. Alle werfverkeer en bewoners en bezoekers van de historische site zullen langs de woonwijk van de K. Cardijnlaan rijden en parkeren. De buurt vreest dat de verkeersdrukte fel zal toenemen terwijl de straat in de buurt van een school ligt.

De buurt had ook gehoopt op meer parkeermogelijkheden, een dorpsplein en een ruimte waar verenigingen terecht kunnen in Tisselt.

Igemo heeft begrip maar wijst op meerwaarde

“We zijn blij dat de nood aan ontwikkeling van de Tegelfabriek en de ambitie van de gemeente en IGEMO voor Tisselt erkend wordt” zegt Gunther Hilkens, communicatiemanager bij IGEMO. “IGEMO hoopt met de ontwikkeling van de Tegelfabriek ervoor te zorgen dat Tisselt een mooiere en aangenamere omgeving wordt. Met respect voor het aanwezige en bijzonder waardevolle industriële erfgoed willen wij een publieke functie voorzien die Tisselt verder op de kaart zet.”

“We begrijpen de bezorgdheden van de buurtbewoners inzake mobiliteit maar zoals steeds wordt er bij de ontwikkeling van een dergelijk project maximaal gestreefd naar minimale overlast voor de omwonenden” vervolgt Hilkens. “Concreet betekent dat bij toekenning van de omgevingsvergunning en er een aannemer is aangesteld, in samenspraak met de gemeente en de omwonenden een werfplan wordt opgemaakt.”

“De invulling van de voorziene parkeerplaatsen binnen het project en ook de uitrol van deelwagens daarbij zullen nog verder concreet gemaakt worden zodra er sprake is van een omgevingsvergunning.”