Cybercriminelen maken op amper half jaar tijd al 1,4 miljoen euro buit in Geel-Laakdal-Meerhout: “Sterke stijging”

woe 31 Jul
© Rechtenvrije stockfoto

In Geel, Laakdal en Meerhout moest de politie het afgelopen half jaar al 255 aangiftes van Informaticacriminaliteit noteren. En dat is al bijna 30% meer dan een jaar geleden, zo laat de politie weten. Het ging vooral over phishing via mail, WhatsApp en sms maar ook over oplichting via het internet. Het totale nadeel van die aangiftes liep dit jaar al op tot zo’n 1, 4 miljoen euro. Eén van de slachtoffers was plots 430.000 euro armer.

Computers, smartphones en internet iedereen kan niet meer zonder maar deze digitalisering heeft ook zijn keerzijde. Criminelen maken graag misbruik van dit anonieme medium om mensen op te lichten.

Dagelijkse kost

In de eerste zes maanden van dit jaar registreerde de politie van de zone Geel-Laakdal- Meerhout 255 aangiftes van informaticacriminaliteit. Dit is bijna 30 procent meer dan een jaar geleden. Het gaat dan om oplichting en de bedragen die aangegeven werden, gaan dan van een tiental tot zelfs duizenden euro’s.

Het totale nadeel van al de aangiftes in het eerste semester van 2024 lag rond de 1, 4 miljoen euro. Bij één van de slachtoffers werd ruim 430.000 euro buit gemaakt.

In meer dan de helft van de geregistreerde feiten gaat het over informaticafraude. Het gaat hier om phishing via mail, whatsapp, sms, … Verder worden slachtoffers opgelicht via het internet. Hierbij gaat het om fraude bij online kopen en verkopen, vriendschapsfraude,...

Inzetten op preventie

Omdat de slachtoffers van dergelijke oplichting meestal flink wat centen kwijt zijn, blijft de politie inzetten op preventie. Naast het regelmatig waarschuwen voor cybercriminaliteit op de website en sociale media, werden er cyberpreventie-adviseurs opgeleid. Dit zijn vrijwilligers die de inwoners kunnen helpen om zich beter te beschermen tegen deze oplichtingsvormen.

Op infosessies over cyberpreventie informeren, sensibiliseren en adviseren deze vrijwilligers de aanwezigen. Ze vangen ook slachtoffers van informaticacriminaliteit op en maken hen weerbaarder tegen nieuwe oplichtingspogingen. Meer info over cyberpreventie vind je op de website van politie Geel-Laakdal-Meerhout