Gaia hekelt afhalen van honden van Nederlandse verkoper in Retie

vrij 26 Jul
hond algemeen
© rechtenvrije stockfoto

Dierenrechtenorganisatie Gaia hekelt een achterpoortje in de wetgeving dat een omstreden Nederlandse hondenfokker toelaat om zijn activiteiten in ons land voort te zetten. De man moest uit Eersel, een gemeente in het zuiden van Nederland, vertrekken, maar de Nederlandse dierenrechtenorganisatie House of Animals ontdekte dat hij na dat werkverbod in Nederland de handel naar het Kempense Retie heeft verplaatst.

'Het zou goed zijn als die man voor de rechter kon komen, maar voorlopig heeft hij niks verkeerd gedaan', zegt directeur Ann De Greef van de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia. 'Hij maakt gebruik van de mazen in de wet.' Op de Nederlandse Marktplaats adverteert de fokker nu, en geïnteresseerden krijgen de boodschap dat ze honden in Retie mogen ophalen. 'Dat zaakje stinkt', oordeelt De Greef.

In Vlaanderen mag een dierenfokker niet zomaar op Marktplaats adverteren en moet hij altijd zijn officiële vergunningsnummer opgeven. Volgens Gaia heeft hij dat niet. Maar in Nederland mag een dierenadvertentie wel zonder zo'n officieel nummer adverteren. Door in Nederland te adverteren en de honden in België te laten ophalen, speelt deze fokker met de gaten in de wetgeving. 'Nederland zou er goed aan doen om de Vlaamse wetgeving te kopiëren', zegt De Greef.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA haalde bij fokker Kwispel enzo in Eersel honderden honden weg die slecht werden verzorgd. Ook pony's, ezels en konijnen verkeerden er in slechte conditie. Veel dieren hadden gezondheidsproblemen en zaten in veel te kleine hokken. De NVWA zegt dan ook er geen vertrouwen in te hebben dat de fokker 'op een fatsoenlijke manier met dieren om kan gaan, waar dan ook'. De man heeft volgens de autoriteit 'lak aan de regels' nu hij probeert via België honden te verkopen. 'Volstrekt onacceptabel', maar de NVWA heeft geen bevoegdheid in België. De Vlaamse autoriteiten zijn op de hoogte en onderzoeken of de man in overtreding is.