De gemeente Putte en Natuurpunt slaan de handen in elkaar om de vijver op de site Klein Boom natuurlijk herin te richten. Het is de bedoeling de biodiversiteit en veiligheid te verbeteren.
Grote Vijver Klein Boom in Putte wordt toegankelijker maar geen zwemvijver
De oude kleiput op de site Klein Boom in Putte is al meer dan 30 jaar in beheer van Natuurpunt. Door de grote diepte is de vijver momenteel zowel gevaarlijk als ecologisch beperkt. Daarom hebben de gemeente en Natuurpunt beslist om de vijver herin te richten.
Het project doorliep een grondig voortraject waarbij verschillende firma’s bevraagd werden naar mogelijke oplossingen en ontwerpen. Op basis daarvan werd een ontwerp gekozen en een aannemer aangesteld om de werken uit te voeren.
Biodivers natuurgebied
De vijver van 5 hectare wordt gedeeltelijk ontdiept, waardoor verschillende waterdieptes ontstaan. Dit stimuleert de groei van waterplanten en trekt een bredere waaier aan dieren aan. Brede rietkragen, rusteilanden en een gevarieerde beplanting zorgen voor een rijk ecosysteem waarin watervogels, amfibieën en insecten een geschikte habitat vinden.
De Spoelbeek krijgt een natuurlijke bedding, wat de waterbuffering verhoogt en bijdraagt aan een duurzamer waterbeheer.
Naast de ecologische voordelen verhoogt de geplande herinrichting ook de veiligheid. Door de grote diepte van de vijver tot wel 15m ontstaan momenteel koude waterlagen die gevaarlijk kunnen zijn. De aanpassingen zorgen ervoor dat de vijver beter beheersbaar en veiliger wordt.
Groene oase
Momenteel is de vijver niet vrij toegankelijk. Maar in de toekomst wordt de zone van de vijver aan de zijde van het gemeenschapscentrum maximaal toegankelijk gemaakt, uiteraard met respect voor de aanwezige natuur. “Hierdoor blijft de vijver een veilige haven voor vogels en andere dieren, terwijl bezoekers toch maximaal kunnen genieten van de omgeving”, licht schepen van omgeving Jeroen De Cuyper toe.
Beleving en educatie
Om de beleving en educatie te versterken, komen er infopanelen, een vogelkijkhut en een wateronderzoekspunt. Insectenhotels en biodiversiteitstuinen helpen bij de bewustwording rond natuurbeheer. Nieuwe wandelpaden langsheen de vijver en een uitkijkpunt op het terrein naast de vijver maken het gebied aantrekkelijker voor bezoekers.
Daarnaast wordt naast de vijver een heuvelachtig terrein aangelegd met wandelpaden en een uitdagend mountainbikeparcours, dat aansluit op het nieuwe belevingspark bij de sporthal.
Infomoment
De gemeente werkt samen met Aclagro en Antea om de plannen verder uit te werken en de nodige vergunningen aan te vragen. Op dinsdag 6 mei om 19.30 uur organiseert de gemeente een infomoment in de eventzaal van site Klein Boom.
“De verhoging van de natuurwaarde en de verbetering van de toegankelijkheid van de vijver is een positief verhaal voor onze gemeente," legt burgemeester Glenn Smets: . De plannen worden op het infomoment verder toegelicht met ruimte voor vragen aan het studiebureau, deskundigen en de aannemer."