'Komeet van de eeuw' ook bij ons goed te zien: "Wat een lange staart"

4 uur geleden
komeet van de eeuw bart medaer
© Bart Medaer - Bart Medaer kon de komeet fotograferen in Oud-Turnhout

De 'komeet van de eeuw', zo wordt komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) door verschillende media genoemd, was gisterenavond voor het eerst goed te zien aan onze hemel. De zeldzame komeet komt vermoedelijk pas over 80.000 jaar weer terug.

Bart Medaer bezorgde ons deze prachtige foto van de komeet. De voorbije dagen gooide de bewolking roet in het eten. Maar gisterenavond rond 20u15 was het eindelijk zo ver. Medaer kon de komeet vastleggen in Oud-Turnhout. Ook Arne Moons bezorgde ons enkele prachtige beelden (zie onder).

Zeldzaam

Een heldere komeet als C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) is redelijk zeldzaam. Volgens berekeningen zou C/2023 A3 zo'n 80.000 jaar geleden nog eens te zien zijn geweest op aarde. Toen liepen er nog neanderthalers rond. Omdat zijn baan zowel dicht bij de zon als bij de aarde is, is hij volgens experts helderder dan eender welke andere komeet die de sinds 2000 te zien is geweest.

De komeet scheurt aan een snelheid van liefst 290.664 km/u voorbij. Zaterdag passeerde hij op z'n dichtste punt bij de aarde. Dat was op zowat 70 miljoen kilometer, naar ruimtebegrippen vrij dichtbij.

komeet arne moons

Zuidwesten

De voorbije dagen werd de komeet op andere plekken in de wereld al duidelijk gespot. Maar door de bewolking konden we nog niet genieten van het spektakel. Tot gisterenavond dus. Wie de komeet nog wil zien, heeft nog kans tot eind november. Kijk dan best na zonsondergang in de richting van het westen. Maar wacht niet te lang, want de komeet zal steeds minder helder worden.