Onze Mening: De Verleiding

vrij 13 Sep
Onze Mening: De Verleiding edito september 2024
© RTV

Ze zijn nog maar net uit het straatbeeld verdwenen of daar zijn ze alweer. De politici die u op hun verleidelijkst aankijken.

Meestal kijken ze u aan vanop een affiche. Maar, zeker in deze periode, niet zelden ook in het echt. Op een mosselfeest, een kermis of bij uw sportclub.

Want ja, 2024 is een echt feestjaar. Liefst twee keer mogen we dit jaar ‘het feest van de democratie’ vieren. En - met andere woorden - gaan stemmen. Het kan niet op.

En over een maand is het dus weer zover.

Deze keer is het inderdaad van mogen. En niet meer van moeten. Want de opkomstplicht - of stemplicht, zoals wel eens makkelijkheidshalve wordt gezegd - is afgeschaft.

Eindelijk zullen sommigen zeggen. “Want, waarom zouden we gaan stemmen? Er wordt toch niet naar ons geluisterd.”

Tja, als je niet gaat stemmen, zal er inderdaad niet worden geluisterd.

En de cynicus in u heeft natuurlijk ook wel een beetje gelijk. Politici en partijen zullen niet alles voor u oplossen. Dat is niet van niet willen, in veel gevallen is het simpelweg van niet kunnen. Al durven ze dat in campagnetijd zelf wel eens te vergeten.

Die drukke steenweg waar nog altijd veel te snel wordt gereden bijvoorbeeld. Dat is dikwijls niet aan de gemeente.

Dieven, dealers of andere daders die sneller weer op straat staan, dan dat de politie ze kan oppakken. Heeft de burgemeester niets over te zeggen.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Betekent dat dat een gemeentebestuur niets zelf kan beslissen? Oh, jawel. Dus laat het u niet in de verleiding brengen om niet te gaan stemmen.

Vertrouwen

Want ook al kunnen ze niet alles voor u oplossen, u geeft de sleutels van uw huis, of in dit geval uw gemeentehuis toch ook liever aan iemand die u kan of wil vertrouwen.

Betekent dat dat u zomaar op uw sympathieke buurman moet stemmen, als die op één of andere lijst staat? Of op die joviale politicus die in elk café ‘Boma’-gewijs een tournée générale geeft?

Een beetje inhoud mag het natuurlijk wel hebben. Dus laat u ook op dat vlak niet verleiden.

Ook al zijn er geen 101 verschillende manieren om een stad of dorp te besturen, programma’s of ideeën maken op sommige punten wel degelijk een verschil. Hier en daar kan er wel een steen worden verlegd.

Alleen moeten er dan wel dikwijls wel keuzes worden gemaakt. Dan wordt het een verhaal van 'of-of' in plaats van 'en-en'.

Want tussen dromen en daden staan dikwijls wetten in de weg en praktische bezwaren. Het zijn niet mijn woorden, maar wel die van een betere schrijver, die de woorden al meer dan 80 jaar geleden neerpende. Maar ze zijn nog altijd oh zo waar. En die praktische zaken zijn niet zelden centen.

En daarom weet u maar beter wie wat belangrijker vindt. En wie wat met uw belastinggeld zou willen doen.

De Stembus

Kiest u voor meer of minder auto’s op de markt? Moet uw gemeente meer geld geven aan kinderopvang of net aan rusthuizen? Wat doen we met die hangjongeren?

Links of rechts gaat uw gemeentebestuur toch een keuze moeten. En die keuze begint bij u.

Die kan u over een maand bij de stembus maken.

En wie weet zegt u dan over 6 jaar, als wij, met RTV, dan weer met onze eigen Stembus gaan rondrijden: “Maar hier hoeft helemaal niets te veranderen. Het is goed zoals het is!” Dan heeft u nu alvast de juiste keuze gemaakt.

Laat u dus verleiden door de politieker met het beste verhaal, niet met de mooiste praatjes.

En kom vooral niet in de verleiding om niet naar het stemhokje te gaan.

De hoofdredactie