Wie zelf een oude klok thuis heeft, weet dat het niet altijd simpel is om die van uur te veranderen, alleen al om het mechanisme bijvoorbeeld om elk kwartier te slaan niet in de war te sturen. Wat moet dat dan niet zijn met de ingenieuze klok van Louis Zimmer in de Zimmertoren in Lier?
Ook klok van Louis Zimmer ging vannacht van 3 naar 2 uur
Wetenschappelijk adviseur en gids Peter Mutert toont RTV het mechanisme achter de grote klok op de Zimmertoren. Honderden tandwielen zorgen ervoor dat de klok al jaren aan een stuk het juiste uur aangeeft. Om ervoor te zorgen dat die altijd blijft tikken, moeten de gewichten bovenaan wel twee keer per dag terug omhoog gedraaid worden. Alleen dan blijft de klok juist lopen, of toch bijna.
Om binnen een marge van 15 seconden te blijven, moest de klok in de nacht van zaterdag op zondag natuurlijk een uur verzet worden. Dat doet ze uiteraard niet vanzelf. Het mechanisme dat de grote klok aandrijft, doet dat ook met de 169 andere wijzers in het museum. Daarvan volgen er amper twee de uurwisseling. De grote klok moet dus eerst afgekoppeld worden, voor de wijzer kan verzet worden.
En zo kan de tijd weer rustig een half jaar voort tikken. Tenminste als het hele systeem intact blijft. Want op enkele stukken na, zijn de onderdelen van de klok nog origineel.