Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout: "Meeste ongevallen in laatste vijf jaar, maar minder zwaargewonden"

3 uur geleden
politiezone Geel-Laakdal-Meerhout agenten
© politiezone Geel-Laakdal-Meerhout

De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout stelde in 2024 vast dat er 193 verkeersongevallen met gewonden waren. Dat is elf procent meer dan in 2023. Maar opvallend: er vielen minder zwaargewonde verkeersslachtoffers.

Elf procent meer ongevallen is ook gelijk aan meer slachtoffers. Daar ziet de politiezone een stijging van vier procent. Maar het gaat voornamelijk over lichtgewonden, want bij de zwaargewonde verkeersslachtoffers ziet GLM een daling van tien procent.

Er viel jammer genoeg ook één dode bij een verkeersongeval in de politiezone: een persoon op een speedpedelec overleefde het ongeval niet. Daarnaast is het ook het jaar met de meeste verkeersongevallen met 193 stuks: dat is er minstens eentje om de twee dagen.

De meeste verkeersslachtoffers waren kwetsbare weggebruikers, zo'n 60 procent. Dat is acht procent meer dan in 2023. 24 van dat aantal hadden zware verwondingen en moesten naar het ziekenhuis overgebracht worden. 73% van de zwakke weggebruikers waren fietsers. Het hoogste percentage zwaargewonden waren wel motorrijders.

politiezone Geel-Laakdal-Meerhout controle

Zestien verkeersongevallen, dat is ongeveer 8 procent, van de verkeersongevallen met gewonden werden veroorzaakt door een persoon onder invloed van alcohol of drugs. 70 procent daarvan waren mannen.

Bij 27 ongevallen, 14 procent, werd er vluchtmisdrijf gepleegd. Dat is ook een stijging ten opzichte van de vorige jaren, klinkt het bij de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.

Technische problemen zorgen voor minder verkeersinbreuken

In 2024 telden de politiezone 29.802 verkeersinbreuken, minder dan in 2023. "Deze daling is te verklaren door technische problemen, zowel bij de trajectcontroles als in de voetgangerszone op de Markt in Geel", zegt korpschef Dirk Van Aerschot.

De mobiele snelheidscontroles controleerden op een jaar tijd ruim 150.000 bestuurders, negen procent daarvan reed te snel. Dat is dus meer dan 10.000 wagens die geflitst werden.

44 gecontroleerde bestuurders hadden te veel gedronken, 41 bestuurders waren onder invloed van drugs. Hun rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Bijna 2.000 personen kregen een boete omdat ze reden waar het niet mocht - bijvoorbeeld een voetgangerszone of overweg. Daarnaast schreef politiezone GLM 1.132 proces-verbalen uit voor foutief parkeren.