2u18

Alle hens aan dek om overstroming Kleine Nete te voorkomen

Op de grens van Geel Ten Aard en Kasterlee is het waterpeil van de Kleine Nete de afgelopen uren stilaan gezakt. Rond half 4 vannacht bereikte de rivier zijn hoogste peil.

Maar dat het waterpeil met 3 cm is gezakt, betekent nog niet dat alle gevaar voorbij is. Bij een boerderij in de buurt staat de vloer van de put van de melkveestal bol door de druk van het water. Door de landbouwer werd preventief water ingepompt.

Om de druk van het getroffen gebied te verlichten, zet de brandweer 2 pompen in. De hulpdiensten vragen om zeker weg te blijven van de oevers van de Kleine Nete!

Met man en macht

Vrijdag waren brandweer en gemeentediensten een hele dag volop in de weer geweest om een overstroming van de Kleine Nete te voorkomen. Ook plaatselijke landbouwers hielpen mee.

Door de regenval van de voorbije dagen was het peil van de Nete heel hoog gestegen. In de loop van de dag steeg het peil nog omdat het water van de hoger gelegen riviertjes stilaan naar de Kleine Nete afloopt en daarin samenkomt.

Daarom werden er zandzakjes gelegd en de dijken verstevigd om te voorkomen dat de huizen, boerderijen en akkers onder water liepen. Enkele straten in de buurt werden ook afgesloten. 

Ook de Ark van Noë werd preventief ontruimd. En de gouverneur heeft alle recreatie op en rond de Kleine Nete verboden. Dat verbod geldt ook zaterdag nog altijd. De Ark van Noë is wel weer bereikbaar.

In Geel en Kasterlee werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Maar dat werd intussen afgeblazen

 

Foto: Peter Vanderveken