13u14

Dit jaar 17 nieuwe windmolens geplaatst in provincie Antwerpen

Er zijn dit jaar 17 nieuwe windturbines bijgekomen in onze provincie. Dat meldt de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA). De nieuwe windmolens zijn samen goed voor een vermogen van 60 MW. In onze regio kwamen er in Turnhout, Hoogstraten en Retie windturbines bij.

Hoogstraten spant de kroon, daar kwamen het afgelopen jaar 7 windmolens bij. In Retie werden 3 nieuwe turbines in gebruik genomen. In Turnhout staan sinds dit jaar 2 extra molens.

In totaal telt onze provincie nu 154 windturbines, die leveren samen 406,6 MW. Dat is bijna een kwart van de totale opbrengst van alle Vlaamse windmolens. Enkel Oost-Vlaanderen scoort met 204 turbines beter. De komende jaren zullen er nog windmolens bijkomen.

"De vergunningen van de projecten die dit jaar gebouwd zijn, dateren al van enkele jaren geleden", zegt Bart Bode, directeur van VWEA. "Ook volgend jaar staan er heel wat projecten in de steigers, maar of die tijdig kunnen gebouwd worden, is nog maar de vraag. Ook de windenergiesector ondervindt immers vertraging in de leveringen en tekorten in onderdelen, zoals chips. Dat maakt de precieze planning bijzonder moeilijk."