0u54

Duffel test 'slimme' vuilbak uit

Op het pleintje aan de Killiaanstraat in Duffel staat de komende 2 maanden een zogenaamd 'slimme vuilbak'. Mr. Fill, zoals de vuilbak heet, werkt op zonne-energie en perst het afval samen. Zo kan er veel meer afval in de bak. Het gaat om een proefproject om sluikstort en zwerfvuil tegen te gaan.

Door het afval samen te persen, kan de vuilbak tot 5 keer meer afval aan dan een gewone vuilbak. Daarnaast stuurt hij ook een signaal naar de gemeentediensten als hij bijna vol of defect is. Het is ook mogelijk om een ‘slimme’ vuilnisbak vanop afstand te sluiten als dat nodig blijkt.

“We nemen de problematiek van het zwerfvuil en sluikstorten zeer ernstig en we zijn op zoek naar oplossingen om onze gemeente proper te houden, daar past dit proefproject dan ook in”, licht schepen van milieu Isabel Glorie toe.

"We zijn heel benieuwd naar de resultaten van dit proefproject. Omdat deze vuilnisbakken meer afval aankunnen, is de kans groot dat deze niet overvol geraken op drukke momenten, zoals bijvoorbeeld bij zomers weer”, vertelt Luc Van Houtven, schepen van onderhoud publiek domein.

Het proefproject duurt twee maanden, nadien zal de gemeente de vuilbak evalueren en bekijken of hij ook op andere plaatsen in de gemeente kan ingezet worden.