12u48

Groen licht voor diepe geothermie bij Janssen Pharmaceutica

Janssen Pharmaceutica kondigt vandaag aan groen licht te geven voor de volgende fase van het diepe geothermieproject op haar bedrijfsterreinen in Beerse. De beslissing werd genomen op basis van de positieve testresultaten van de injectie- en productieput. Hierdoor zal het bedrijf haar CO2 uitstoot met 30% kunnen reduceren. Het nieuws biedt ook perspectief voor andere geothermieprojecten in de regio.

Positieve testresultaten

Iets meer dan een jaar geleden gingen de eerste diepe geothermieboringen in Beerse van start. Ondertussen werden de boringswerken afgerond. De diepte van de productieput (die gebruikt wordt om grondwater op te pompen uit de ondergrond) bedraagt 2.235m en die van de injectieput (die gebruikt wordt om grondwater terug te pompen in de ondergrond) bedraagt 2.051m.

Beide putten werden aan grondige testen onderworpen. De resultaten van die testen zijn zonder meer positief: de putten zullen instaan voor een permanente doorstroom van 90 liter/seconde warm water uit de diepe waterlaag aan een temperatuur van 85°C. De resultaten beantwoorden volledig aan de verwachting.

30% minder CO2-uitstoot

“Het resultaat mag er zijn, we zullen in één klap maar liefst 30% van onze CO2-uitstoot kunnen besparen. Dit project is dan ook een voorbeeld van de rol die we voor Janssen zien: die van een innovatief bedrijf met een brede maatschappelijke opdracht voor de gezondheid van mens én milieu”, vertelt Kris Sterkens, Managing Director van Janssen Pharmaceutica.

Marijke Anthuenis, projectleider bij Janssen Pharmaceutica: “Vanaf volgend najaar voorzien we de campus in Beerse van duurzame energie dankzij onze diepe geothermiecentrale en het bijhorende warmwaternet. We zullen de aardwarmte, via een warmtewisselaar en een warmtenet van 2,7 km lengte tot bij de gebruikers brengen. Hiermee creëren we energie voor productie en gebouwverwarming op onze site. We nemen een jaar de tijd om de processen en dus de CO2-winst te optimaliseren. Daarna verwachten we onze CO2-winst nog te verhogen." (foto's: Janssen Pharmaceutica)