6u21

Inwoners financieren zonnepanelen voor Dijkstein-school

124 nieuwe zonnepanelen wekken dezer dagen stroom op voor de gemeentelijke basisschool Dijkstein in Sint-Katelijne-Waver. Voor dit project werkte de gemeente samen met burgercoöperatie Klimaan cvso.

Ruim 100 inwoners van Sint-Katelijne-Waver brachten de nodige 38.000 euro bij elkaar. De Katelijnenaars die mee investeerden, plukken ook de vruchten van het project in de vorm van een jaarlijks dividend. Voor de plaatsing deed Klimaan een beroep op een installateur uit Sint-Katelijne-Waver, wat het project een extra lokale toets geeft.

Ook educatieve waarde

De zonne-installatie telt 124 panelen, goed voor een jaarlijkse productie van meer dan 35.000 kWh of het jaarverbruik van tien gezinnen. “Hiermee wordt ongeveer een derde van het totale verbruik in de school lokaal opgewekt", vertelt schooldirecteur Daniel Le Page, die benadrukt dat de zonnepanelen meer doet dan alleen stroom leveren.

"De installatie heeft ook een educatieve waarde. GBS Dijkstein en Klimaan werken educatieve pakketten uit om de leerlingen te informeren over zonnepanelen, groene stroom en de klimaatproblematiek. De productiegegevens van de zonne-installatie op het dak van de school maken dit alles heel concreet en zichtbaar."