13u50

Ondanks energiebesparing toch kerstsfeer in Oud-Turnhout met kerstverlichting op zonne-energie

Nu de energiekosten zo sterk gestegen zijn, is spaarzaam omgaan met energie meer dan ooit de boodschap. Het lokaal bestuur van Oud-Turnhout heeft dan ook beslist om de verwarming te beperken tot 19°C en heel wat lichten te doven om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Ook de Oud-Turnhoutse handelaars nemen actie.

Het lokaal bestuur van Oud-Turnhout wil, net als iedereen, meedenken en meewerken aan energiebesparing. Het neemt daarvoor extra maatregelen. Zo wordt de basistemperatuur in de gemeentelijke gebouwen en kantoren verlaagd naar 19 graden. In de kantoorruimtes worden thermometers verspreid zodat dit goed opgevolgd kan worden.

Verlichting

“Een evidente energiebesparing is het doven van de verlichting van de monumenten. Maar we drukken het energieverbruik op het openbaar domein ook door het doven van (een gedeelte) van de openbare verlichting en de aanpassing van het brandregime”, zegt burgemeester Bob Coppens. Het nachtregime van de openbare verlichting wordt uitgebreid van 22 tot 6 uur, én 900 armaturen worden extra gedimd. In gemeentelijke gebouwen komen affiches om iedereen te sensibiliseren om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. En in Sportpark De Hoogt worden douchezandlopers ingezet om de douchetijd te beperken. 

“Tijdens de eindejaarsperiode hangen we in de dorpskern en in Oosthoven kerstverlichting die volledig op zonne-energie werkt. Die heeft een verzekerde brandtijd, ongeacht de weersomstandigheden.” De kerstledverlichting in de oude eik op het Dorpsplein blijft behouden maar krijgt een timer. Deze wordt op dezelfde uren ingesteld als de kerstverlichting op zonne-energie aan de verlichtingspalen.

Ook handelaars doen mee

Ook de handelaars in Oud-Turnhout nemen energiebesparende maatregelen. Zo blijft de temperatuur in de handelszaken beperkt tot 19 graden, blijven de winkeldeuren tijdens de openingsuren zoveel mogelijk dicht en worden na sluitingsuur zoveel mogelijk lichten gedoofd. Deze inspanningen leveren een aanzienlijke besparing op.

Foto: Rechtenvrije Stockfoto