23u35

Puurs-Sint-Amands zet verwarming lager en dooft lichten vroeger

Het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands neemt heel wat energiemaatregelen. Het hoopt zo de kosten wat te drukken nu de energieprijzen alsmaar stijgen. "Drie procent van de gemeente-uitgaven gaat nu naar de betaling van elektriciteits- en gasfacturen. Dat is al één procent meer dan vorig jaar. Als we nu niets ondernemen moeten we 1.000.000 euro meer energiekosten betalen voor 2022 dan voor 2021. Hoog tijd voor actie dus," zegt burgemeester Koen Van den Heuvel.

Verwarming

De gemeente zet de verwarming in openbare gebouwen lager. Er wordt ook beken of elke ruimte wel moet verwarmd worden en bijvoorbeeld meerdere personen kunnen worden samengebracht in een gezamenlijk lokaal. Daar bovenop krijgen zoveel mogelijk ruimtes thermostatische kranen in plaats van radiatorkranen. De gebouwen worden ook zo energiezuinig mogelijk gemaakt met goede isolatie, zonnepanelen en eventueel warmtepompen.

Fluvius screende de 13 grootste gebouwen en stelde verbeterpunten voor, verspreid over vijf jaar. Vooral de woonzorgcentra moeten energiezuiniger worden.

Verlichting

De straatverlichting zal de volgende maanden minder intens branden: De lichten worden gedimd tussen 22.30 en 5.30 uur, behalve op hoofdwegen en belangrijke fietsassen. De verlichting op openbare gebouwen en monumenten wordt voortaan gedoofd vanaf 22.30 uur. De gemeente blijft ook inzetten op ledverlichting. Nu wordt al 45 procent verlicht met  ledlampen.

Tijdens de Winter van Puurs-Sint-Amands zal de sfeerverlichting energiezuinig zijn én minder branden, van 16.30 tot 23 uur en op vrijdag en zaterdag tot 24 uur. Er komt geen ijspist omwille van het hoge energieverbruik. De Winterbar zal er wel staan zodat de inwoners elkaar kunnen ontmoeten in een gezellig en warm decor.

Foto: Rechtenvrije stockfoto