De trilwagens rijden rond om de diepe ondergrond in de ruime omgeving van de Balmatt-site in Mol in kaart te brengen. De trilwagens staan in voor de metingen op tal van meetpunten in Donk, Achterbos, Sluis en Ginderbuiten.
Dankzij de seismische meetcampagne krijgt VITO een zicht op de ligging, de richting en de grootte van de natuurlijke breuklijnen tussen aardlagen. Die lagen bepalen waar en wanneer bevingen ontstaan en welke kracht ze ontwikkelen.
Met de info uit het onderzoek past VITO de werking van de centrale aan om zo het risico op bevingen verkleinen. Op het grondgebied van Mol, Dessel en Retie brengt VITO een gebied van 40 km² in kaart. In de toekomst hopen ze de structuur ervan beter te begrijpen. Op dit moment ontbreekt nog cruciale informatie om verdere stappen te zetten in het onderzoek naar diepe geothermie of aardwarmte. Via boorputten hopen we de warmte, die opgesloten zit in de diepe aardlagen, aan de oppervlakte te brengen en deze vervolgens in te zetten om de gebouwen van VITO en Belgoprocess te verwarmen.