Als er niet snel iets verandert aan de regelgeving, dan dreigt de sluiting voor de Ineos-fabriek in Geel en zouden 600 mensen hun baan kunnen verliezen. Dat zegt de grote baas van Ineos, Jim Ratcliffe.
Chemiebedrijf Ineos dreigt met sluiting van vestiging in Geel
De raad voor vergunningsbetwistingen trok eind augustus de exploitatievergunning in voor de fabriek op de grens van Geel en Laakdal, nadat twee natuurverenigingen protest hadden aangetekend. De fabriek kon voorlopig nog blijven werken onder de lopende vergunning. Maar de Vlaamse regering moet binnen de drie maanden wel voor een nieuwe vergunning zorgen. En voorlopig is die er niet.
Geen nieuwe vergunning
Alles draait om het afvalwater dat de fabriek loost in de Grote Nete. Daarin zitten hele kleine hoeveelheden kobalt. Volgens Ineos voldoet de fabriek al 20 jaar aan de strengste normen en was er een plan om nog meer te zuiveren. Maar nu wordt volgens het bedrijf gevraagd om het kobaltgehalte in het lozingswater te verlagen tot een grenswaarde die 20 keer lager is dan volgens deskundigen nodig is. En dat is niet haalbaar volgens Ineos.
Het bedrijf wijst erop dat in de Europese Waterrichtlijn kobalt geen belangrijke rol speelt en dat landen als Frankrijk en Duitsland zelfs geen grenswaarde opleggen. Als er niet snel een oplossing komt, dreigt dus de sluiting van de fabriek en dreigt het ontslag voor 600 mensen. Een jaar geleden werd er al een ontslagronde aangekondigd voor bijna 70 mensen bij de fabriek. Het bedrijf sloot toen zijn oudste installatie. Die was niet meer rendabel door de moordende concurrentie uit Azië. Als er niet snel een oplossing komt, dreigt dus de sluiting van de fabriek.