Erfgoedvoertuigen van het Belgische openbaar vervoer uitzonderlijk te zien in Ravels

zon 20 okt
oude bussen en trams in weelde
© RTV

Wie graag eens een trip door de Vlaamse tram- en busgeschiedenis wilde maken, moest dit weekend in Weelde zijn. In één van de oude NAVO-hallen werd een éénmalige opendeurdag gehouden in de museumbewaarplaats van META, een erfgoedvereniging voor alles wat met openbaar vervoer te maken heeft. En achter heel wat van die oude voertuigen, met ook rijtuigen van de failliete busbouwer Van Hool uit Koningshooikt onder meer, zit een bijzonder verhaal.

Eén van de oude NAVO-hallen in Weelde was voor één keer het verlengde van het Vlaamse Tram- en Autobusmuseum in Antwerpen en Schepdaal. Hier worden sindskort oude trams en bussen gestationeerd in afwachting van restauratie voor het museum of om ze in te zetten op historische trajecten. En er zitten opvallende exemplaren tussen.

150 jaar lang al bestaat het openbaar vervoer in ons land. De trams bijvoorbeeld reden op zogenaamde buurtwegen. Dat zijn smallere sporen, waarmee lokale netten werden aangelegd. Economisch interessanter omdat de kosten dan verdeeld konden worden over de staat, de provincies en de gemeenten.

Bezoekers werden dus meegenomen door een trip in het verleden, maar ze leerden ook iets voor de toekomst. Zo demonstreerde de intussen failliete busbouwer Van Hool uit Koningshooikt met de trolleybus begint jaren 90 al dat bussen op elektriciteit konden rijden.