Nieuwe wandelroute brengt Kempense migratieverhalen tot leven in Merksplas Kolonie

5 uur geleden
lees-beleefroute in Merksplas Kolonie
© Collectief Moos

Op zondag 27 april, tijdens Erfgoeddag, opent erfgoedorganisatie collectief MOOS de eerste story trail, een permanente lees-beleefroute in Merksplas Kolonie. De interactieve wandeling, ontwikkeld binnen het project “d r o o m |t| h u i s”, focust op historische en hedendaagse migratieverhalen uit de Kempen, met bijzondere aandacht voor kinderen en gezinnen.

De wandeling is opgebouwd rond het principe van gamification: bezoekers ontvangen aan de start vijf brieven en gaan daarmee op pad langs illustraties van personages die elk hun eigen migratieverhaal vertellen. Door de juiste combinaties te maken, kunnen deelnemers een huisje openen aan het einde van de route, waar het verhaal verder tot leven komt via audio en objecten.

De route sluit aan bij het Erfgoeddag-thema van dit jaar, Game On, maar is het hele jaar door toegankelijk. Elk seizoen wordt een nieuw verhaal toegevoegd. De opening op 27 april vormt het startschot van het traject.

De wandeling start aan Colonie 7, in de historische Kolonie van Merksplas. De keuze voor deze locatie is bewust: de Kolonie werd vanaf de 19de eeuw opgevat als een nieuwe ‘thuis’ voor mensen in kwetsbare situaties, waaronder ook migranten. De verhalen die verteld worden, variëren van een Franse landloper tot recentere migratiegeschiedenissen uit de regio.

“Met deze route willen we kinderen en volwassenen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met migratie in al haar vormen”, zegt Alison Luyten, coördinator van collectief MOOS. “We tonen de verschillen tussen toen en nu, maar ook de gelijkenissen. Niet elke migratie is hetzelfde: voor sommigen was het een kans, voor anderen een noodzaak.”

Erfgoeddag met dans, verhalen en workshops

De opening wordt omkaderd met verschillende activiteiten. Bezoekers kunnen deelnemen aan creatieve workshops, zoals het knutselen van een huisje of drukken met een gelli-plate. Er worden traditionele gezelschapsspellen gespeeld, en wie wil, kan luisteren naar vertelmomenten met een Japans kamishibai-theater.

Opvallend is ook de dansvoorstelling Ginderdrift, van het artistieke gezelschap dAnsbeeLd, die om 11u en 14u wordt opgevoerd. De voorstelling is speciaal gecreëerd voor deze locatie en thematiek, en onderzoekt hoe het lichaam in beweging thema’s als heimwee en thuiskomen kan verbeelden.

Daarnaast kunnen bezoekers bijdragen aan de Atlas van de Huiselijkheid, een artistiek participatieproject waarin objecten en verhalen samenkomen rond de vraag wat een huis tot een thuis maakt.

De wandelroute maakt deel uit van een ruimer project dat ook in Turnhout een gelijkaardig traject zal uitrollen. De initiatieven worden ondersteund als Bovenlokaal Cultuurproject en werken samen met tal van partners uit de regio.