Dierenasiel Veeweyde trekt aan alarmbel: "We krijgen drie keer meer huisdieren binnen"

5 uur geleden
hondenweide algemeen
© rechtenvrije stockfoto

Dierenasiel Veeweyde, met een vestiging in Weelde-Statie bij Ravels, trekt aan de alarmbel. In de eerste drie weken van januari kreeg het asiel tot drie keer meer aanvragen van mensen die hun huisdier willen afstaan.

Veeweyde, met ook nog asielen in Brussel en Doornik, merken dat steeds meer mensen hun dier in een asiel adopteren. Het probleem is dat sommige mensen onderschatten hoeveel werk een hond of kat in huis halen met zich meebrengt.

"Dierenartskosten zijn daarin één ding, maar ook onvoldoende kennis over een ras kan een boosdoener zijn. Als je niet weet of de kat of hond bij je levensstijl past, kan het snel een mismatch worden", zegt Ludivine Nolf, woordvoerster van dierenasiel Veeweyde.

"Normaal krijgen wij tien dieren per dag binnen, nu zijn er dat dertig"

- Ludivine Nolf, woordvoerster dierenasiel Veeweyde

Steeds meer mensen kiezen voor adoptie uit een asiel, een goede evolutie. Maar in de eerste weken van januari kwamen er ook wel drie keer zoveel aanvragen dan normaal om hun huisdier af te staan aan het asiel. "Normaal gaat dit om tien dieren per dag voor onze drie vestigingen, nu zijn er dat dertig. Mensen onderschatten de verantwoordelijkheid dat een huisdier met zich meebrengt".

dierenasiel Veeweyde Weelde-Statie

Verplichte screening

Het asiel ijvert daarom ook voor een screening voordat een baasje een hond in huis haalt. Dat kan in de vorm van een opleiding of een intensieve hondentraining. Dat is in ons land nog niet verplicht. Maar twee derde van de hondenbaasjes is het eens dat zo'n screening zeker kan helpen.

Uit verder onderzoek van huisdierverzekeraar Figo Pet blijkt ook dat baasjes vaak de dierenartskosten onderschatten. Zo denken ze dat de kost vijf keer lager ligt dan in werkelijkheid. "Een ziekteverzekering is vanzelfsprekend. Maar slechts 3% van de dierenartsen is gedekt met een verzekering. Door zo'n verzekering zullen er minder huisdieren in een asiel terechtkomen."