Ook voor de komende twee jaar mag Mechelen het label 'Hartveilige Stad' behouden. Het Rode Kruis kent dit label toe aan steden en gemeenten die actief inzetten op reanimatieopleidingen en investeren in AED's.
Meer AED’s in Mechelen: stad blijft investeren in hartveiligheid
![AED AED](/sites/default/files/styles/article_full_xs/public/12888_aed%20alg.jpg.webp?itok=8kW7Z9g4)
Dagelijks krijgen ongeveer 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Door binnen 3 tot 5 minuten te starten met de reanimatie en door een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken, verhoog je de overlevingskans van het slachtoffer tot 70%.
Vandaag telt Mechelen 89 AED-toestellen, waarvan 14 publiek toegankelijk en 24/7 beschikbaar. De stad beheert zelf 31 toestellen, waaronder de recent geplaatste toestellen bij Depot Rato en Tivoli. Dankzij investeringen van Zorgbedrijf Rivierenland, bedrijven en organisaties én fundraising via lokale handelaars en HeartSaver vzw groeit het AED-netwerk in Mechelen voortdurend. Dit jaar komen er daar nog bij in de dorpshuizen en Transit M.
Hartveilige Stad tot 2026
Daarnaast organiseerde Stad Mechelen samen met het Rode Kruis de afgelopen twee jaar twaalf opleidingen voor stadspersoneel en inwoners, onder meer tijdens de Week van het Hartritme en de Ouderenweek.
En deze inspanningen wierpen hun vruchten af. Rode Kruis bevestigde dat Mechelen ook de komende twee jaar erkend blijft als Hartveilige Stad. Om deze erkenning ook in 2026 te krijgen, zal de stad blijvende inspanningen doen.
Een AED binnen handbereik
Wie wil weten waar de AED-toestellen zich overal in Mechelen bevinden, kan dit bekijken op www.mechelen.be/aed. Mechelen roept syndici, buurtcomités en bedrijven op om mee te helpen het AED-netwerk verder uit te breiden.
Bij elk nieuw gebouw voorziet stad Mechelen standaard een AED-toestel. De stad houdt ook de ‘Staying Alive’-app up-to-date, zodat AED-locaties eenvoudig te vinden zijn.