Partnerartikel

De Europese reiziger herontdekt Griekenland

7 uur geleden

Griekenland blijft aan populariteit winnen onder Europese vakantiegangers. Na jaren van economische onzekerheid ten gevolge van de eurocrisis en de daaropvolgende harde klap van de coronapandemie, zit het toerisme in het Zuid-Europese land weer stevig in de lift. Volgens recente cijfers van de Griekse nationale bank ontving het land in 2023 maar liefst 32,7 miljoen buitenlandse toeristen. Het ging om een stijging van 17,6 procent ten opzichte van 2022. In 2024 voegde men er nog een paar honderdduizend aan toe. Ook Belgische reizigers weten de weg naar de Egeïsche Zee opnieuw te vinden. Veelal kiezen zij voor een last minute. Reisorganisaties zoals TUI spreken van een opvallende groei en verwachten dat de trend zich de komende jaren verder zal doorzetten.

Sterk herstel na crisisjaren

Tijdens de staatsschuldencrisis, die de Griekse economie tussen 2010 en 2015 economisch lamlegde, kreeg het toerisme in Griekenland zware klappen. De daaropvolgende coronajaren leidden tot een quasi stilstand van het internationale reisverkeer, waardoor het land nog meer inkomsten misliep. Griekenland is sterk afhankelijk van toerisme. Volgens de centrale bank is het goed voor bijna een kwart van de economische activiteit in het land. Dat maakt het herstel van deze sector cruciaal voor de bredere economische stabiliteit.

De heropleving van het toerisme is goed zichtbaar in de cijfers. In 2019, net voor de pandemie, werd het vorige record gevestigd met 31,3 miljoen bezoekers. Dat cijfer werd in 2023 ruimschoots overtroffen, ondanks de zomerse bosbranden en hittegolven die het land teisterden. In 2024 sprak men van 33 miljoen buitenlandse bezoekers en een reisinkomst die gestegen was tot 20,94 miljard euro. Volgens de Griekse centrale bank is het toerisme opnieuw een belangrijke motor van de Griekse groei. De eerder verwachte groei van het bruto binnenlands moest hierdoor zelfs naar boven worden bijgesteld.

Belgische reizigers kiezen opnieuw massaal voor Griekenland

Ook bij Belgische vakantiegangers is de hernieuwde interesse voor Griekenland duidelijk voelbaar. Naast klassieke bestemmingen als Athene, Kreta en Rhodos, doen ook minder bekende regio's zoals Kalamáta, Zakynthos en Kefalonia het opvallend goed. Steeds meer Belgische reizigers kiezen daarbij voor eilandhopreizen. De Griekse eilanden hebben een hoge aantrekkingskracht. Met name tijdens het hoogseizoen is een last minute Mykonos opvallend populair. De aantrekkelijke deals van touroperators als TUI spelen daarbij een belangrijke rol. Deze reisorganisatie melde eerder al dat het aantal geboekte vakanties naar Griekenland alleen maar toeneemt. Er is sprake van een duidelijke stijging ten opzichte van 2019 (voor de coronapandemie). Die stijging is merkbaar in het volledige aanbod en bij alle grote touroperators.

Economische factoren spelen een rol

De staatsschuldencrisis en de chaos die daarop volgde, speelde lang in het nadeel van de Grieken, maar kent nu een ander effect. Als gevolg van de crisis diende men namelijk flink te saneren en dat heeft gevolgen gehad. De Griekse lonen liggen vandaag lager en dat heeft van Griekenland ook een goedkopere bestemming gemaakt voor toeristen uit andere landen. Tegelijkertijd is toerisme een belangrijke bron van inkomsten en dus is het iets waar de Griekse overheid flink in investeert. Er stroomt veel geld naar luchthavens, wegen en andere faciliteiten. De goede bereikbaarheid van de Griekse eilanden speelt eveneens in het voordeel van de toerist. Dat Griekenland terug is van weggeweest, is dan ook zeker niet onlogisch.