Partnerartikel

Dit is wat je bierviltje zegt over jouw persoonlijkheid

don 10 Apr

De eerste zonnestralen op je gezicht, een fris pintje op tafel en geroezemoes op de achtergrond. Het is weer terrasjesweer! Tijdens dit zomerse tafereel is er altijd een terugkerend ritueel te zien: het subtiele spel met een bierviltje nadat de drankjes worden geserveerd en het gesprek op gang komt.

Dat ogenschijnlijk onschuldige kartonnetje onder je glas is voor velen meer dan een praktische onderzetter. Hoe jij ermee omgaat, verraadt vaak meer dan je denkt over hoe je in het leven (en aan tafel) staat. We analyseerden het gedrag met bierviltjes op het terras.

Jouw bierviltje verraadt je persoonlijkheid

Sommige horecazaken maken er een sport van om unieke onderleggers te laten maken, want bierviltjes bedrukken kan goedkoop, en zegt meer dan je denkt over het type klant dat er komt. Een origineel viltje blijft plakken, letterlijk én figuurlijk. Maar ook wat klanten er vervolgens mee doen, vertelt iets over hen. Aan de hand van de bierviltjes, zien we 4 verschillende types op het terras voorbij komen.

De creatieve tekenaar

Je kent ze vast, de mensen die tijdens een babbel beginnen te tekenen op hun viltje. Een spiraal, een naam of een gezichtje. Deze mensen zijn de dromers, creatievelingen en introverte types onder ons. Hun gedachten vinden een uitlaatklep op het bierviltje.

Sociologen herkennen dit fenomeen als automatisch krabbelen, een teken van hersenactiviteit tijdens het luisteren. Het tekenen zorgt ervoor dat mensen beter en aandachtiger kunnen luisteren. Het is ook vaak een teken dat de persoon liever observeert dan domineert.

De extraverte bouwer

Hiernaast heb je een groep mensen die gaan bouwen met viltjes. Ze vouwen, stapelen, schuiven. Misschien ligt er plots een halve toren op tafel, vaak tot grote ergernis van de ober. Dit zijn vaak extraverte types. Ze zoeken prikkels, hebben energie over en gebruiken die om hun omgeving te structureren of net te ontregelen. Voor je het weet ligt er een kartonnen bouwwerk op tafel dat minstens één biertje overleeft.

De geordende, nette legger

Sommigen laten het bierkaartje gewoon netjes liggen, precies onder het glas. Geen gevouw, geen gekriebel. Dit zijn de rustzoekers. Mensen met een duidelijke voorkeur voor structuur en controle. Zij komen voor het gesprek, voor het gezelschap en niet voor het viltje. Deze types zijn ook vaak de vaste gasten bij een zaak. Ze hebben hun vaste stek, hun favoriete bestelling en een duidelijk ritme. Je vindt ze op het terras van hun stamcafé, waar de ober al weet welk bier ze drinken voordat ze het zeggen.

De zenuwachtige omdraaier

Ook heb je de ‘draaiers’. De mensen die tijdens het praten hun viltje eindeloos omdraaien, vouwen of laten dansen tussen hun vingers. Dit is vaak geen bewuste keuze. Het is eerder een zenuwtrekje of een manier om de handen bezig te houden tijdens een gesprek. Psychologen linken dit gedrag aan lichte innerlijke onrust of juist aan sterke sociale betrokkenheid: mensen die meebewegen, letterlijk en figuurlijk, met wat er rond hen gebeurt. Kijk maar eens op een druk terras: viltjes draaien er net zo hard rond als de gesprekken.

Bierviltjes zijn meer dan alleen onderzetters

Al van oudsher zijn bierviltjes meer dan een onderzetter; het is ook een tastbaar stukje herinnering. Hoeveel telefoonnummers zijn er vroeger niet op geschreven? Of snelle krabbels van een eerste ontmoeting, een rekenlijstje om de rekening te splitsen of gewoon een mopje van de stamgast. In veel cafés in de Kempen noteren klanten nog steeds hun naam en bestelling op een viltje. Een charmant overblijfsel uit het pre-digitale tijdperk.

Of je nu tekent, bouwt, draait of juist niets doet: jouw manier van omgaan met dat simpele stukje karton vertelt een verhaal. Het is een miniportret van wie je bent, recht onder je glas. Dus de volgende keer dat je aan het terras zit, werp eens een blik op je viltje. Je laat meer van jezelf zien dan je denkt!