Lente in het land, tijd voor een gazon in topconditie en te verticuteren

20 uur geleden
Maarten Cox van Cox Greenworkx
© Maarten Cox van Cox Greenworkx

Het is lente en dan genieten we weer wat meer van de buitenlucht. Tijd dus om onze tuin in orde te brengen. Een gezond en groen gazon is de trots van de meeste tuinliefhebbers, maar dat vraagt wel om regelmatig onderhoud. Verticuteren is daar een belangrijk onderdeel van. TV PLUS-gezicht Maarten Cox, die naast presenteren en zingen ook tuinonderhoud doet onder de naam Cox Greenworkx, legt uit waarom verticuteren de sleutel is tot een groen gazon.

Verticuteren in stappen

Hier is een simpel stappenplan om je gazon succesvol te verticuteren:

  1. Voorbereiding: maai het gras kort, tot zo’n 2-3 centimeter, zodat de verticuteermachine goed bij de viltlaag kan.

  2. Instellen: stel een verticuteermachine in op de juiste diepte. Meestal is dit 3-5 mm, afhankelijk van de viltlaag. Test je instellingen altijd eerst uit op een klein stukje gazon om te zien hoe het werkt.

  3. Verticuteren: werk in rechte banen over het gazon en ga er eventueel nog een keer dwars over voor een grondig resultaat. Als je gazon er erg aan toe is, kan je nog een derde en laatste keer diagonaal verticuteren.

  4. Opruimen: hark of verzamel al het losgekomen mos, vilt en grasresten. Daarna kan je het gras nog eens op een korte stand maaien. De zuigkracht van je grasmachine pikt de laatste restjes afval op.

  5. Herstel: zaai kale plekken in met graszaad, boost je gazon met meststof en geef voldoende water.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het proces waarbij je met een speciale verticuteermachine of -hark vilt, mos en dood gras uit je gazon verwijdert. Vilt is die vervelende laag van organisch materiaal die zich tussen de grassprieten ophoopt. Door te verticuteren, snijd je deze laag weg, waardoor het gras weer vrij kan ademen en beter kan groeien. Het is een soort lenteschoonmaak voor je gazon.

Afval na verticuteren

Voordelen van verticuteren

Door de viltlaag van je gazon te verwijderen en openingen te creëren in de bodem, verbetert de lucht- en watercirculatie in de grond. Dit helpt de wortels van het gras om sterker te groeien en dat draagt bij aan een gezonder gazon.

Daarnaast stimuleert verticuteren ook de groei van nieuw gras omdat je de bodem losser maakt en nieuwe scheuten ruimte geeft om te ontkiemen. Hierdoor zal je gazon er op termijn dikker en gezonder uitzien.

De beste periodes zijn het voorjaar, maart/april, en het najaar, september/oktober. Verticuteer bij mild weer zonder extreme hitte of vorst.

- Maarten Cox

Wanneer moet je verticuteren?

Verticuteren doe je niet zomaar op elk moment. Het gazon moet idealiter ouder zijn dan 1 jaar, zodat de grasmat stevig genoeg is. Daarnaast zijn de weersomstandigheden van groot belang. De grond mag niet te nat zijn, dan trek je alles kapot, maar ook niet te droog want dan beschadig je het gras. De beste periodes om aan de slag te gaan, zijn het voorjaar, maart/april, en het najaar, september/oktober. Verticuteer bij mild weer zonder extreme hitte of vorst.

Hoe vaak moet je verticuteren?

Over het algemeen volstaat het om één tot twee keer per jaar te verticuteren. De meeste gazons hebben genoeg aan één sessie in het voorjaar (maart/april) om de groei te stimuleren. Heb je veel mos of een dicht gazon? Dan kun je in het najaar (september/oktober) nog een keer aan de slag. Te vaak verticuteren is niet goed, want dat kan het gras onnodig beschadigen.

(Lees verder onder de foto)

Afval van verticuteren in een emmer verzameld

Verticuteren noodzakelijk of optioneel?

Een gazon dat niet wordt verticuteerd, raakt na verloop van tijd verstikt. De viltlaag blokkeert de aanvoer van water, lucht en voedingsstoffen naar de wortels, het gras wordt dunner, mos neemt de overhand en je eindigt met een gazon vol kale plekken. Uiteindelijk kan je grasmat zelfs volledig afsterven, en dat wil niemand.

“Te vaak verticuteren is niet goed, want dat kan het gras onnodig beschadigen.”

- Maarten Cox

Nazorg is van groot belang

Het is heel belangrijk om je gazon wat extra liefde te geven nadat je geverticuteerd hebt. Inspecteer je grasmat en zaai eventuele kale plekken bij met graszaad. Strooi daarna een geschikte meststof om het gras te voeden en geef je gazon vervolgens ruim water zodat de voedingsstoffen intrekken en het herstelproces kan beginnen. Zorg er zeker ook voor dat de bodem vochtig blijft in de dagen na het verticuteren.

De moeite waard

Met deze kennis en een beetje moeite geef je jouw gazon de verzorging die het verdient. Verticuteren mag dan een klusje lijken, maar het resultaat, een fris, groen en gezond gazon, is absoluut de moeite waard!