Mechelen heeft actieplan klaar in strijd tegen georganiseerde drugscriminaliteit

woe 15 Nov 2023
Stad Mechelen, PZ Rivierenland en het Openbaar Ministerie in Antwerpen hebben met steun van de Vlaamse regering een gezamenlijk actieplan ontwikkeld om de invloed van de georganiseerde drugscriminaliteit op de samenleving aan te pakken. De focus ligt op veiligheid, risico voor burgers om betrokken te geraken en de innesteling in de lokale economie.

Het actieplan tegen georganiseerde drugscriminaliteit werd in maart aangekondigd na een reeks aanslagen begin dit jaar. Het is wetenschappelijk onderbouwd en bouwt verder op gekende succesvolle interventies. Het legt de focus op drie strategische doelstellingen: het algemeen veiligheidsgevoel, het risico voor burgers om betrokken te geraken bij georganiseerde drugscriminaliteit en de versmelting van de georganiseerde drugscriminaliteit met de lokale economie.

Quick Response team

In de met druggeweld geconfronteerde wijken wordt een tweekoppig Quick Response team ingezet. Dat speelt in op verschillende factoren die onveiligheidsgevoelens veroorzaken. De medewerkers brengen onveiligheid op buurtniveau in kaart, versterken er de sociale cohesie en verlenen correcte en actuele informatie aan de burger. De stad zal daarnaast ook een Sociaal Nood- en Interventieplan ontwikkelen om in de toekomst voorbereid te zijn op incidenten, zoals geweld gerelateerd aan het drugsmilieu, die de nodige maatschappelijke onrust met zich meebrengen.

In de tweede plaats focust het actieplan zich op het risico dat burgers, en meer in het bijzonder jongeren, betrokken geraken bij georganiseerde drugscriminaliteit. Om dit tegen te gaan zal in kaart worden gebracht welke signalen verontrustend zijn en kunnen wijzen op betrokkenheid in de georganiseerde criminaliteit. Vervolgens worden  professionals gesensibiliseerd om deze signalen te herkennen en een werkproces te ontwikkelen om met deze signalen om te gaan. Op deze manier kan bij verontrustende signalen vroegtijdig worden ingegrepen.  Er wordt ook het nodige gedaan om burgers te sensibiliseren en weerbaar te maken tegen betrokkenheid in de georganiseerde drugscriminaliteit.

Innesteling lokale economie

Tot slot focust het actieplan zich op de innesteling van de georganiseerde drugscriminaliteit in de legale, lokale economie. Dit wordt tegengegaan door informatie-uitwisseling tussen stad, politie en parket om de bestuurlijke en strafrechtelijke aanpak op elkaar af te stemmen. Dit gebeurt onder meer door de bestaande werking te versterken met een parketjurist.

Stad Mechelen, PZ Rivierenland en het Antwerpse Parket maken heel wat reguliere middelen en personeel vrij om dit actieplan te realiseren. Daarnaast financiert stad Mechelen ook twee parketjuristen en één parketcriminoloog die worden gedetacheerd naar het openbaar ministerie. De parketcriminoloog wordt deels gefinancierd door de Vlaamse Regering die ook nog extra bijkomende middelen vrijmaakt voor de aanwerving van een Quick Response Team.

De realisatie van het actieplan wordt mee opgevolgd en ondersteund door de Nationaal Drugscommissaris Ine Van Wymersch, belast met de coördinatie van alle initiatieven rond drugscriminaliteit. In juni 2024 is er een eerste evaluatie.

Foto: archief RTV