Mechelen maakt horeca en handelaars toegankelijk voor iedereen

vrij 8 Sep
Stad Mechelen werkt verder aan de toegankelijkheid van haar recreatieve troeven. Zo komen er hellende en bellende vlakken aan de horeca- en handelszaken en ook de toegankelijkheid van publieke wc’s werd in kaart gebracht.

Bij de start van deze legislatuur ondertekende Mechelen een charter met Inter Vlaanderen en krijgen ze steun bij de uitbouw van een toegankelijke stad. “Dit jaar ligt de beleidsfocus enerzijds op de toegankelijke en inclusieve beleving van evenementen, horeca en handelszaken en anderzijds ook op voldoende toegankelijk sanitair om zorgeloos te kunnen genieten van een uitstap in onze stad. Deze focus werd in nauw overleg met de adviesraad Buitengewoon Meedoen bepaald. Voor evenementen werd samen met Mechelen Feest een toegankelijkheidscharter opgesteld en op Maanrock en Parkpop werden al een aantal zaken toegankelijker gemaakt,” aldus schepen van toegankelijkheid Rina Rabau Nkandu.

Hellende en bellende vlakken

Om de horeca en handelszaken vlot toegankelijk te maken introduceert Mechelen hellende en bellende vlakken. Een hellend vlak is een drempelhulp in de vorm van een oprijplaat. De zaken kunnen deze aan hun inkom plaatsen zodat rolstoelgebruikers, kinderwagens of mensen met mobiele hulpmiddelen makkelijk binnen kunnen. Op plaatsen waar het moeilijk is om zo’n hellend vlak permanent te plaatsen, komt er een bellend vlak. De uitbaters plaatsen dan een bel aan de inkom en wanneer een bezoeker dan gebruik wil maken van het hellend vlak kan die aanbellen en wordt het hellend vlak geplaatst.

De stad gaat een samenwerking aan met Dito vzw om deze hellende en bellende vlakken te ontwikkelen. Deze  organisatie screent locaties op toegankelijkheid, geeft advies over zowel de binnen- als buitenruimte en plaatst hellende en bellende vlakken op maat van elke zaak. “Het project met de hellende en bellende vlakken zal in fases verlopen. De Grote Markt en de Onze-Lieve-Vrouwestraat wordt als eerste zone aangepakt. Op die manier werken we aan een rolstoelvriendelijke route van de Korenmarkt tot de Grote Markt,” licht schepen Rabau Nkandu toe.

Rolstoel toegankelijk toilet

Naast het fysiek toegankelijk maken van evenementen, horeca- en handelszaken is het ook belangrijk dat bezoekers met een beperking een voldoende aanbod toegankelijk sanitair hebben. Daarom bracht de stad het aanbod in kaart. In Mechelen kan iedereen binnen een straal van gemiddeld 122 m gebruik maken van een rolstoeltoegankelijk toilet. Dit kan zowel op locaties van stad Mechelen als bij privézaken of bedrijven. De toegankelijkheidsambtenaar van de stad ging elke locatie bezoeken en bracht alle gegevens nauwgezet in kaart.

De omliggende horeca-partners op de Grote Markt werden betrokken bij deze actie. Uitbaters die zelf geen toegankelijk toilet hebben, kunnen hun bezoekers nu doorverwijzen naar het toilet in de parkeergarage onder de Grote Markt. Klanten krijgen een munt voor het muntslot en hoeven dus niet extra te betalen.
 
Foto: Stad Mechelen