Onze Mening: Klein is fijn
Koop lokaal
En die trapjes van de politieke macht, zorgen nog wel meer voor struikelpartijen.
De jongste maand beklaagden bijvoorbeeld zowel Mol als Vosselaar zich over het feit dat initiatieven die ze wilden nemen, werden teruggefloten.
Mol wil ervoor zorgen dat fietsers niet meer met natte voeten eindigen als ze naast de Oude Nete rijden, maar wordt teruggefloten door Vlaanderen. En als projectontwikkelaars een njet krijgen van Vosselaar, omdat de gemeente nog meer hoogbouw wil voorkomen, krijgen ze toch gelijk van de provincie.
Dat er een duidelijk kader moet zijn om alles een beetje in goede banen te leiden, zal niemand ontkennen. De gevolgen van vrijheid, blijheid, in een periode dat alles kon en alles mag als je maar de juiste mensen kende bij de gemeente, zien we nog altijd. Zo zoeken we nu nog naar oplossingen voor plaatsen waar een ringweg doodloopt op een woonwijk.
Maar lokale politici weten beter dan wie ook wat het beste is voor hun gemeente. Sowieso zijn er geen 1001 manieren om een dorp of stad te besturen. Ik daag je uit om de komende weken en maanden de verkiezingsprogramma’s naast elkaar te leggen en de 10 verschillen te zoeken. Bovendien hebben die besturen best genoeg verantwoordelijkheidszin om te beslissen wat ook nog goed is over enkele jaren.
Het klinkt bijna als de politieke variant van wat we de afgelopen jaren ook bij onze handelaars hoorden: koop lokaal.
Wie het hiermee wellicht niet eens is, is de burgemeester van Vorselaar die deze week zijn ontslag aankondigde. Voor de buitenwereld vrij onverwacht. Voor hemzelf trouw aan de verkiezingsbelofte die hij maakte toen hij de eerste keer opkwam.
Lieven Janssens is altijd een pleitbezorger geweest van grotere gemeentestructuren. Hij heeft er zelfs de academische achtergrond en kennis voor.
Voor alle duidelijkheid. Geen probleem met grotere samenwerkingsverbanden, die dingen in beweging kunnen zetten of makkelijker en vooral beter kunnen maken. Wie ben ik ook om een burgemeester tegen te spreken die driekwart (73,5% !) van de kiezers wist te overtuigen bij de vorige verkiezingen?
Maar het paradoxale, of misschien wel ironische, is dat hij zo’n score wellicht nooit zou halen in een grotere fusiegemeente. En eigenlijk is dat zelfs helemaal geen tegenspraak. Want los van al die structuren, systemen en dus regeltjes zijn het de mensen die altijd het verschil maken.
Lokale politici, als een baken van vertrouwen. En is dat niet wat onze politiek tegenwoordig een beetje kan gebruiken? Vertrouwen?
Ik ben er rotsvast van overtuigd dat hijzelf dat vertrouwen in politici enorm belangrijk vindt. Maar ik vermoed dat hij zelf niet zou wakker liggen van zijn persoonlijke score. Zijn eigen persoon, ondergeschikt aan het algemeen belang. Als een echte grote generaal (ook al is het dan in onze kleinste gemeente).
De hoofdredactie