Onze Mening: Op het kerkhof
Soldatenkerkhof
Dus dat zoiets in een voetbalclub gebeurt. Het is het einde van de wereld nog niet. Ook al is het dan de belangrijkste bijzaak van de wereld.
Alleen herhaalt de geschiedenis zich niet alleen in het voetbal.
We zijn er dag na dag opnieuw getuige van hoe fouten uit het verleden opnieuw worden gemaakt. Hoe lessen uit het verleden telkens weer vergeten worden.
“Nooit meer Oorlog” staat mooi op zo’n toren aan de oevers van de IJzer. Maar dat die tweede er al kwam, was vooral een gevolg van die eerste.
Ook al was die eerste dan ‘De Groote Oorlog’. Een oorlog zoals we er nog nooit één hadden gekend. Met een tot dan toe ongekende gruwel.
Dat kan je niet alleen nog altijd duidelijk ontdekken als je eens een weekendje naar de Westhoek trekt. Ook hier dichterbij liet die oorlog duidelijk zijn sporen na.
En die sporen die zoeken wij nu op met RTV.
We duiken vanaf volgende week, aan de vooravond van Wapenstilstand, in het Eerste Wereldoorlog-verleden van de Kempen en het Rivierenland. En dat met onze podcast ‘De Groot Oorlog in kleine dorpen’.
Want die littekens van toen zijn er wel degelijk. Ook al is het dan dikwijls veel minder bekend dan al die honderden, duizenden graven in en rond Ieper.
Maar zo’n forten in Lier, Walem of Liezele werden er niet zomaar gezet als welkomstbord voor de troepen die naar Antwerpen wilden.
En elektriciteit is nu misschien iets wat we niet meer kunnen missen. Maar meer dan 100 jaar geleden was het vooral een verraderlijke moordenaar, aan de grens met Nederland.
Het is dus goed om ook die geschiedenis bij ons beter te leren kennen. Omdat we alleen maar kunnen leren van dat verleden.
Net zoals in de voetballerij.
Maar als ik dan op die zaterdagochtend langs het veld sta te supporteren, dan wil ik al die lessen ook wel eens vergeten. Maar alleen dan.
De hoofdredactie