Andere partijen dingen naar bestuur in Olen

maa 7 okt
© RTV

We blikken vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober en nemen de gemeente Olen onder de loep. Hoewel Seppe Bouquillon nog maar anderhalve legislatuur burgemeester is, en nog best jong is, heeft hij niet de ambitie om zichzelf op te volgen. Schepen Kris Gebruers is nu voor CD&V lijsttrekker en dus kandidaat-burgemeester.

In 2018 was CD&V-er Seppe Bouquillon nog maar een halve legislatuur burgemeester. Uiteraard wilde hij dat voortzetten na de stembusslag. En met 35% van de stemmen had CD&V ook de sterkste troeven in handen.

Al haalde de lokale partij O1 toch ook 25 en N-VA 20%. De socialisten van SP.A gingen net boven de 10% en GROEN bleef daaronder. Voor CD&V betekende dat omgerekend 9 zetels. O1 mocht 6 mensen naar de gemeenteraad sturen. Eentje meer dan N-VA. En ook tussen SP.A en Groen was het verschil 1 zetel.

Een zetelverdeling die heel wat mogelijkheden gaf voor verschillende partijen om een meerderheid op de been te brengen. De grootste partij, CD&V, kwam uiteindelijk uit bij de twee kleinste om een schepencollege te vormen.

Geen nieuwe legislatuur

Hoewel Seppe Bouquillon nog maar anderhalve legislatuur burgemeester is, en nog best jong, heeft hij niet de ambitie om zich zelf op te volgen. Schepen Kris Gebruers is nu voor CD&V lijsttrekker en dus kandidaat-burgemeester.

Kapers op de kust

Ook de andere partijen van 6 jaar geleden, O1, met Koen Laenen als lijsttrekker, N-VA, met Dag Pas, groen en de socialisten zijn weer van de partij. Die laatste uiteraard met de nieuwe naam VOORUIT.

En dan kan de Olenaar ook nog eens kiezen uit 2 nieuwe partijen. De Dorpslijst. En Vlaams Belang met daar als lijsttrekker Bart Van Opstal, nog bekend van Big Brother, en in juni verkozen voor het Vlaams parlement. Met zoveel partijen is het hopen dat ze niet dolen, daar in Olen.

Heraanleg Centrum Olen

Na de start van de heraanleg van het Olense Centrum heeft de gemeente enkele weken geleden ook een nieuw mobiliteitsplan op tafel gelegd. Daarin was heel wat ruimte voorzien om de bestaande zones 30 te vergroten, ook tot buiten het centrum van de gemeente. Volgens oppositiepartij O1 zouden die zones niet overal haalbaar zijn.

Naast de zone 30 hebben ook de nieuwe verkeerslichten aan de Bulestraat al voor problemen gezorgd. De Bulestraat komt uit op de N152, maar door de nieuwe lichten staan bestuurders vaak verschillende keren voor hetzelfde rode licht.

Investeringen jeugd

Naast mobiliteit zouden inwoners ook graag wat extra investeringen voor de jeugd zien. Na de sluiting van jeugdhuis Den Joc in 2018 heeft Olen nog maar één jeugdhuis. En ook qua cafés en fuifzalen zijn er steeds minder opties voor de jongeren.

Hoe de inwoners van Olen gaan stemmen, weten we op 13 oktober. Het volledige rapport kan je herbekijken in RTV VANDAAG in onze Kijk-zone. Of op de verkiezingspagina van elke gemeente.