Deze politici uit Kempen en Rivierenland stemde u naar het parlement: 25 in totaal

maa 10 Jun

Wie er in de volgende regering gaat zitten, weten we nog nog niet. Maar wel wie onze Antwerpse verkozenen zijn. Wie heeft een zitje kunnen bemachtigen in het Vlaams Parlement en wie zal er in de kamer zetelen. Wij hebben alle verkozenen uit de regio opgelijst.

Vlaams Belang:

Federaal heeft Vlaams Belang met Reccino Van Lommel uit Turnhout een plaatsje kunnen bemachtigen.
Waar verliezers zijn, zijn ook winnaars. En dat is Vlaams Belang, dat ook bij ons winst boekt. Maar toch minder dan verwacht. En zo lijkt het wel een overwinningsnederlaag. Voor Vlaanderen wordt Vlaams Belang op verschillende plaatsen in de Kempen ook de grootste. Maar voor het federaal parlement kon N-VA wel een dam opwerpen tegen Vlaams Belang. Wellicht het Bart De Wever-effect in onze Kieskring.

De winst vertaalt zich dus niet naar extra zetels in de Kamer. Voor onze regio stelt alleen Reccino Van Lommel, het Turnhoutse boegbeeld zijn plekje veilig. In het Vlaams parlement zijn er wel extra zitjes. Acht in totaal, twee meer dan vorige keer. Vier daarvan komen uit onze regio. Dries Devillé uit Mechelen is een nieuwkomer. Wim Verheyden uit Bornem én Els Sterckx uit Herentals kunnen hun werk verderzetten. Ook Bart Van Opstal uit Olen mag zich voor het eerst opmaken voor het Vlaams halfrond.

N-VA:

N-VA was de grote overwinnaar van de stembusslag van gisteren, hoewel de partij erop achteruit ging. Op verschillende plaatsen in de Kempen moet N-VA het marktleiderschap wel aan Vlaams Belang laten, wat het Vlaams parlement betreft. Maar globaal blijft N-VA de grootste in onze provincie.

Zeker in de Kamer. Daar behoudt N-VA ook zijn 8 zetels. Dat betekent dat Lierenaar Bert Wollants zijn verblijf in het parlement verlengt. Dorien Cuylaerts, de burgemeester van Rijkevorsel en Mireille Colson, de gedeputeerde uit Herselt, mogen zich opmaken voor Brussel.

In het Vlaams parlement gaat N-VA er dan wel 2 zetels op achteruit. De Turnhoutse burgemeester Paul Van Miert, Freya Perdaens uit Mechelen en de Duffelse burgemeester Sofie Joosen behouden hun zitje. Mollenaar Koen Dillen wordt een nieuw gezicht in het Vlaams parlement.

Vooruit:

Vooruit is bij de winnaars en gaat er ook in onze Kieskring op vooruit. In procenten. En dat vertaalt zich ook in extra zetels voor de socialisten.

In het Vlaams parlement gaat Vooruit 2 zetels vooruit. Dat worden er dan vier. En drie daarvan zijn voor mensen van onze regio. Caroline Gennez, de lijsttrekster, is trouwens de stemmenkampioen van de Kempen en Rivierenland. De Mechelse haalde ruim 41 000 voorkeurstemmen. Behalve Gennez gaan ook Hannes Anaf uit Turnhout en Kelly Van Tendeloo naar Brussel.

In de Kamer heeft Vooruit 3 verkozenen. Dat is er ook 1 meer dan 5 jaar geleden. Jinnih Beels is nu nog schepen in Antwerpen, maar de lijststrekster voor de Kamer verhuisde intussen naar Westerlo. Naast haar is ook Jan Bertels, de oud-burgemeester van Herentals, zeker van zijn zitje in het parlement.

Caroline Gennez (Vooruit)

Groen:

Aan de linkerzijde boekte 1 partij flinke verliezen, dat is Groen. Het haalt Vlaams nog maar 7,5 procent in kieskring Antwerpen. Ook voor de Kamer is dat resultaat gelijkaardig.

In de kamer blijft het aantal zetels status quo en dat is goed nieuws voor Staf Aerts uit Duffel. Hij verzilvert zijn tweede plaats op de Kamerlijst en verhuist dus naar het federaal parlement. Kim Buyst maakt de omgekeerde beweging. De lijsttrekker uit Ravels is één van de twee verkozenen in onze provincie. Vorige verkiezingen had groen nog 4 vertegenwoordigers.

Open VLD:

De grootste verliezer van de stembusslag is ongetwijfeld de Open VLD van premier De Croo en van voorzitter Tom Ongena uit Sint-Katelijne-Waver. In onze Kieskring zakt Open VLD met 4 procent en halen de liberalen geen 6 procent meer.

De betekent ook een verlies in zetels. In het Vlaams parlement houdt Open VLD 2 zetels over. Dat betekent dat Tom Ongena zelf, die lijsttrekker was, en Marianne Verhaert, de burgemeester van Grobbendonk. Verhaert maakte de overstap naar Vlaams parlement heeft hierdoor nog één van de schaarse zitjes kunnen bemachtigen. Paul Vantighelt de minister van Justitie met Kempense roots niet uit onze regio (Zoersel) kreeg als enige een zitje op federaal niveau.

CD&V:

Het voelde blijkbaar aan als een overwinning, maar CD&V verliest toch ook overal, zij het nipt, en dat is beter dan in de peilingen werd verwacht. In onze provincie is er licht verlies.

Dat resulteert in zetelverlies in de Kamer. Greet de Bruyn uit Bornem of Kathleen Helsen als lijstduwster raakten zo niet verkozen.

Koen Van den Heuvel mag wel gaan zetelen. Hij ruilt het Vlaams parlement in voor de Kamer. En nieuwkomer voor CD&V is de burgemeester van Laakdal, Tine Gielis die meteen verkozen raakt bij haar eerste deelname aan bovengemeentelijke verkiezingen. Voor het Vlaams parlement blijft de situatie gelijk. 3 zetels daar waarvan twee voor regiogenoten. Ook Mien Van Olmen en Gilles Bultinck zijn nieuwkomers in Brussel.

PVDA:

PVDA wint net als Vooruit flink wat kiezers in onze provincie. Het ziet dat vertaald naar een verdubbeling van haar zetels in het Vlaams parlement, van 2 naar 4 voor onze kieskring. De vertegenwoordigers daar zijn allemaal Antwerpenaren. Voor de Kamer blijft het aantal zetels gelijk.

1 van de 2 zetels gaat opnieuw naar Greet Daems uit Geel, die 2de stond op de lijst, maar wel moest rekenen op een verdeling van de lijststemmen om weer verkozen te geraken, want twee partijgenoten deden het beter met de voorkeurstemmen. Nipt verkozen dus.

Extra RTV VANDAAG maandag

Een dag na de verkiezingen vieren de winnaars en kijken die al vooruit naar mogelijke coalities in Kamer of Vlaams parlement. De verliezers, die likken hun wonden.