De RTV Stembus houdt vandaag halt in Vosselaar. Zijn de inwoners tevreden over het beleid van de afgelopen 6 jaar. Of kan het toch beter? En hoe willen de partijen daarop inspelen?
Inwoners Vosselaar pleiten voor minder appartementen, meer fietsstraten en geen fusie met een buurgemeente
In 2018 bleef CD&V met 34% van de stemmen de grootste partij. N-VA kwam wel in de buurt met 31% van de stemmen. Beide partijen behaalden zo 8 zetels. Vosselaar Vooruit en VISIE op Vosselaar schommelden rond de 13%, goed voor 2 zetels. SP.A behaalde 9% van de stemmen en moest tevreden zijn met 1 zetel.
CD&V en N-VA gingen een coalitie aan met de jonge Gilles Buntinck als CD&V-burgemeester. 2,5 jaar geleden kwam er ruis op de lijn. N-VA werd in de meerderheid vervangen door alle oppositiepartijen.
Nieuwe naam
Met het oog op de verkiezingen van 13 oktober veranderde CD&V van naam en werd VOLK. Gilles Bultinckx blijft wel de lijsttrekker. N-VA is met lijsttrekker Tinne Wouters de grote uitdager van Gilles Bultinck. Sp.a werd Vooruit en Visie op Vosselaar en Vosselaar Vooruit smolten samen tot Visie op Vosselaar. En ook Vlaams Belang komt bij deze verkiezingen met een lijst in Vosselaar.
Maar wat vinden de bijna 12.000 inwoners van Vosselaar? De politieke ommezwaai in de meerderheid, daar liggen ze niet van wakker, zo blijkt. Er zijn andere prioriteiten. Voorzichtig omgaan met appartementisering, meer fietsstraten - en zones en controles daarop en zeker geen fusie met een buurgemeente. Dat zijn in grote lijnen de wensen van de inwoners.
Groen behouden
Maar hoe staat de politiek daar tegenover? Het ene nieuwbouwappartement na het andere dook de voorbije jaren op in Vosselaar, meer dan het dubbele van het Vlaamse gemiddelde zelfs, in verhouding met andere woonvormen. En projectontwikkelaars weten van geen ophouden. En daar staat niemand in de politiek achter. Ze willen het groen in de gemeente behouden.
Zalen en evenementenlocaties
Het aanbod aan locaties voor verenigingen en eventorganisatoren in Vosselaar is een ander heikel punt. Zeker nu de parochiezaal in het centrum wordt afgebroken voor de uitbreiding van de school. Al wordt aan alternatieven gedacht. Zo komt er in de school een multifunctionele ruimte die ook voor andere doeleinden kan gebruikt worden. Daarnaast komt er een zalenplan en wordt er geïnvesteerd in evenementenlocaties.
In Vosselaar zijn er sinds augustus 22 fietsstraten ingevoerd, vooral rond het centrum dan. Maar voor nogal wat inwoners mogen dat er nog meer worden. En daar willen de politieke partijen verder werk van maken.
Tot slot is er bezorgdheid bij de inwoners over een fusie met één van de buurgemeenten. Dat ziet eigenlijk niemand graag gebeuren. Ook de burgemeester niet.
Hoe de inwoners van Vosselaar gaan stemmen, weten we op 13 oktober. Het volledige rapport kan je herbekijken in RTV VANDAAG in onze Kijk-zone. Of op de verkiezingspagina van elke gemeente.