Stembus in Heist-o/d-Berg: waar kon het beter of wat was goed?

4 uur geleden

De maand oktober is gestart, we gaan nu in een rechte lijn naar de lokale verkiezingen. Vandaag nemen we Heist-op-den-berg onder de loep. Dat de afgelopen 6 jaar twee burgervaders had. Eerst Luc Vleugels van CD&V en dan Jan Moons van N-VA. De namen Moons en Vleugels staan dit keer terug op de kieslijst, al heet die laatste niet meer Luc, maar Karolien, de dochter van.

Lappendeken en Einsteincoalitie

Heist-op-den-Berg, een lappendeken van kleinere landelijke deelgemeenten, is ook politiek een sterk verkavelde gemeente. CD&V is er al jarenlang aan de zet en werd ook in 2018 de grootste partij met ruim 24%.

N-VA zat CD&V kort op de hielen, maar haalde die 24% net niet. En dan waren er nog 5 partijen, het socialistische Pro Heist, Vlaams Belang, Open VLD, het lokale ETA+ en Groen, die allemaal tussen de 8 en 12% haalden.

In zetels betekende dat een gelijke stand voor CD&V en N-VA, met elk 10 van de 33 zetels. Voor de andere partijen waren er 4, 3 of 2 zetels. Of hoe een paar procentjes meer of minder, toch een vrij groot verschil kunnen maken. In principe kon de coalitievorming simpel zijn. De 2 grootste partijen hadden samen genoeg zetels om een meerderheid te vormen. Maar omdat verschillende partijen hun lot aan elkaar hadden verbonden, werd het een moeizame onderhandeling. Zo moeilijk dat achteraf de naam Einstein-coalitie werd bedacht, met alle partijen behalve Vlaams Belang en ETA+.

Heistenaars hebben de keuze

Jan Moons van N-VA, die halfweg de sjerp overnam van Luc Vleugels van CD&V, anticipeerde al als een alerte keeper: met ‘De Lijst voor Heist’ vormde hij voor deze verkiezingen een kartel met Open VLD en GROEN.

Maar de kiezer in Heist zal nog keuze te over hebben. Want uiteraard zijn ook CD&V en Pro Heist-Vooruit met David Geerts opnieuw van de partij.

Ook Vlaams Belang en die andere lokale oppositiepartij ETA+ met Jan Bastaens willen zich op 13 oktober in de kiesstrijd mengen. PVDA dat in 2018 geen verkozene had, wil dit jaar uiteraard beter doen. En misschien wordt de lokale lijst N-Zes wel de luis in de pels.

Waar worstelt de Heistenaar mee ?

Zijn de inwoners tevreden of kan het allemaal wat beter. Een rondvraag op de maandagmarkt met onze Stembus maakte veel duidelijk.

Veiligheid, een thema in alle grotere steden en gemeenten belangt de Heistenaars duidelijk aan. Camera's kunnen soelaas brengen, vinden zowel oppositie en meerderheid, maar het duurt allemaal veel te lang voor die geplaatst worden.

De Lijst voor Heist belooft een betere inzet van een quick response team voor het onderhoud van fiets- en voetpaden. En dan is er het dossier van de bredere fietspaden op de N10 waar de gemeente afhankelijk is van de hogere overheid. Maar wat het blijvende uitstel van de oostelijke rondweg betreft, daar draagt het lokale bestuur wel een verantwoordelijkheid, vindt de oppositie.

De jeugd, die hoopt intussen snel op een volwaardige fuifzaal waar er zonder zorgen en zonder overlast kan gefeest worden. Want in veel parochiezalen mogen niet veel fuiven meer gebeuren omdat er overlast is.

Hoe de inwoners van Heist-op-den-Berg gaan stemmen, weten we op 13 oktober. Het volledige rapport kan je herbekijken in RTV VANDAAG in onze Kijk-zone. Of op de verkiezingspagina van elke gemeente