Stembus houdt halt in Lier: is het nog Lierke Plezierke of niet?

maa 30 Sep

We blikken vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober en nemen de stad Lier onder de loep. Welke partijen wonnen of verloren 6 jaar geleden de stembusslag? Welke partijen vormden een meerderheid? En wie komt er nu op?

Nadat de liberalen de christen-democraten van de troon stootten in Lier, is het sinds 2012 aan N-VA. En in 2018 bevestigde de N-VA haar heerschappij in Lier met een score van ruim 32 procent.

Open VLD, de tweede partij, had de helft. Met daarachter 3 partijen, Groen-Lier&Ko, CD&V en Vlaams Belang op een kluitje. Sp.a en Hart voor de Burger moesten het doen met een 5%.

Het overwicht van N-VA liet zich ook zien in de gemeenteraad met 12 zetels. Daarna 4 fracties die bijna allemaal even groot waren. Al kan een zetel meer of minder natuurlijk wel een verschil maken. En dus waren SP.A en Hart voor de Burger ook blij met hun ene zetel.

Een coalitie van N-VA en Groen-Lier&Ko was mathematisch mogelijk, maar zeer krap en dus moeilijk werkbaar. Een bestuursploeg met grote uitdager Open VLD, logischer.

Partijen

Bij de meerderheidspartijen verandert er niet al te veel. Burgemeester Rik Verwaest van N-VA wil uiteraard zijn sjerp behouden.

Open VLD kiest dan weer voor een nieuwe naam, Lokaal Liberaal, maar met Ivo Andries wel een vertrouwd gezicht als lijsttrekker.

Nog een nieuwe naam is MISSIE 2500. Het kartel GROEN-Lier en Ko versterkt zich met nog een partner, met name CD&V. Stijn Coenen trekt die lijst.

Vlaams Belang komt onder de vertrouwde naam op, maar met een hele nieuwe lijst. Want het rommelde er de afgelopen maanden en de gemeenteraadsleden stapten uit de partij. Al is Jan Mortelmans allesbehalve een nieuwkomer in de Lierse politiek natuurlijk.

Aan de linkerzijde komen VOORUIT en PVDA ook weer op. En ook Hart voor de burger is opnieuw van de partij. Kortom, de kiezer in Lier zal op 13 oktober alvast keuze genoeg hebben. Nu alleen nog zaak van de juiste te maken.

Werk op de plank

Er is nog wat werk aan de winkel dus, onder meer het winkelcentrum baart de inwoners zorgen, want er is al veel geprobeerd. Stijn Coenen van oppositiepartij Missie 2500 en burgemeester Rik Verwaest van N-VA zien toch weer enkele mogelijkheden.

Het online shoppen zit nog altijd in de lift en dus krijgen de fysieke winkels minder bezoekers. Dat is overal zo en het is een trend die meer om te keren valt. En daar lijdt ook de Antwerpsestraat en de Berlarij onder.

Onderhoud van fiets- en voetpaden en gemeentelijke wegen is een basistaak van steden en gemeenten. En daar schoot Lier toch wat te kort. Maar volgens de burgemeester is daar een simpele verklaring voor. Zo hadden ze zich voorgenomen om 22 miljoen te investeren in het openbaar domein. Dat hebben ze ook gehaald.

Coenen herinnert ook aan één van de beloftes die, volgens hem, door het huidige stadsbestuur niet is gehaald.

Hoe de inwoners van Lier gaan stemmen, weten we op 13 oktober. Het volledige rapport kan je herbekijken in RTV VANDAAG in onze Kijk-zone. Of op de verkiezingspagina van elke gemeente