Stembus in Hulshout: blijft CD&V aan de macht? Of nemen oppositiepartijen het over?

10 uur geleden
Stembus Hulshout
© RTV

De RTV Stembus trekt de volgende weken door de regio. Daarin peilen we in alle gemeenten naar wat er leeft bij de inwoners en wat hun noden zijn. Huidig burgemeester Geert Daems staat niet meer op de lijst. Duswat het resultaat ook is op zondag 13 oktober, ze krijgen sowieso een nieuwe burgemeester in Hulshout.

In Hulshout zit CD&V al sinds mensenheugenis in het gemeentebestuur. En meestal ook met een absolute meerderheid. Ook in 2018 was CD&V met meer dan 43% van de stemmen de grootste partij. N-VA behaalde ruim 33% en Groen was goed voor ruim 10%. Open VLD en SP.A kwamen trouwens ook op, maar zij haalden met 6% geen zetel.

CD&V haalde 11 van de 21 zetels binnen. Goed voor een meerderheid. En dus kwamen N-VA met 8 zetels en GROEN met 2 zetels in de oppositie terecht.

CD&V trekt met een nieuwe naam, Hulshout op Punt (HOP), en een nieuwe lijsttrekker, Elien Bermans, naar de kiezer. N-VA, met nieuwkomer Dries Van Hoof als lijsttrekker, wordt mogelijk weer de grote uitdager voor Hulshout op Punt.

Open VLD en Vlaams Belang, die met een eigen lijst opkomen, willen beter doen dan 6 jaar geleden. Groen en Vooruit vormen dit keer een kartel onder de naam Groen Vooruit Hulshout. LEx-schepen Rist Heylen van Groen trekt de lijst.

Op 13 oktober zal blijken of de Christen Democraten aan de macht blijven in Hulshout of dat er na al die jaren een nieuwe meerderheid komt.

Wat is goed, wat kan beter?

Maar heeft het gemeentebestuur het de afgelopen jaren ook goed gedaan? De RTV Stembus polste naar de mening van de inwoners. En wat is de reactie van de politici op hun bekommernissen?

De heraanleg van het centrum enkele jaren geleden lokt gemengde reacties uit. Voor sommige inwoners is het veiliger, anderen vinden dan weer dat je net meer uit je doppen moet kijken. Zowel meerderheid als oppositie hebben daar wel iets over te zeggen. En opvallend veel mensen vinden dat er te weinig speelgelegenheid voor kinderen is en ook ene hondenspeelweide zou welkom zijn. Maar zal daar ook iets aan veranderen?

Heraanleg Grote Baan

De heraanleg van de Grote Baan in Hulshout ging van start in 2018, kort na de vorige verkiezingen. Met onder meer een aangepaste lichtenregeling. Veel mensen zijn tevreden, maar er zijn ook nogal wat tegenstanders. Onder meer de Hulshoutse oppositie heeft wel wat opmerkingen. Zo zorgen de fietspaden die de wegen kruisen voor gevaarlijke situaties. En ook de aanschuifrijen blijven op sommige momenten te lang.

En dat wordt bevestigd door CD&V. Volgens hen nemen meer mensen de auto waardoor het ook drukker is geworden in het centrum. Voortdurende evaluatie en een mobiliteitsstudie moeten hier meer duidelijkheid over brengen.

Meer speelpleintjes

Aan het Sportpark van Hulshout ging in 2018 een speeltuin open. Maar in het centrum van Hulshout is er weinig of niks om de jongste inwoners bezig te houden.

Nu zijn alle speelkansen gecentraliseerd. Daar willen zowel HOP als N-VA iets aan veranderen. Er moeten meer speelpunten komen voor de kinderen met kleine speeltuigen en speelkansen in elk deelcentrum.

Investeren in zorg

Hulshout vergrijst. N-VA wil na de verkiezingen daarom werk maken van fors meer bedden in de rust- en verzorgingstehuizen. Ook HOP wil investeren in de ontwikkeling van de site Ter Nethe. De aanleg van een gemeentelijke basisschool, een woonzorgcentrum en voorzieningen voor mensen met een handicap staan hoog op de agenda.

Hoe de inwoners vanHulshout gaan stemmen, weten we op 13 oktober. Het volledige rapport kan je herbekijken in RTV VANDAAG in onze Kijk-zone. Of op de verkiezingspagina van elke gemeente.