De RTV Stembus trekt de volgende weken door de regio. We peilen in alle gemeenten naar de vragen en noden. Vandaag trekken we naar Arendonk, waar ze sowieso een nieuwe burgervader krijgen want burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) zal bij de komende verkiezingen niet meer op de lijst staan.
Stembus stopt in Arendonk: wie volgt Kristof Hendrickx op en wat wil de Arendonkenaar?
Nadat de N-VA in 2012 de CD&V-heerschappij in Arendonk kon doorbreken, behaalde de partij van burgemeester Kristof Hendrickx in 2018 opnieuw een ruime overwinning. De N-VA werd met 38,5 procent van de stemmen de grootste.
CD&V was goed voor 24,3 % van de stemmen. En de 3 andere lijsten in Arendonk, het kartel sp.a-Groen, Arendonk Positief en Vlaams Belang haalden tussen de 10 en de 15 procent van de stemmen.
De overwinning van N-VA vertaalde zich in 10 van de 23 zetels in de gemeenteraad. CD&V had er 6. En SP-A-Groen had er met zijn 3 zetels ééntje meer dan de twee andere kleinere partijen. Met 10 van de 23 zetels moest N-VA dus op zoek naar een coalitiepartner. Dat werd CD&V, die samen dus een ruime meerderheid hebben.
Voor de stembusslag die er op 13 oktober aankomt ging N-VA een samenwerking aan met Arendonk Positief en trekt nu als N-VA+ naar de kiezer.
Hendrickx geen burgemeester meer
Burgemeester Hendrickx is geen kandidaat voor een 3de termijn als burgemeester. Hij duwt de lijst. De kartellijst schuift schepen An Hermans naar voor als kandidaat-burgemeester.
CD&V veranderde intussen van naam en trekt op 13 oktober als Iedereen 2370 naar de kiezer met schepen Rob Blockx als lijsttrekker.
SP.A, of Vooruit moeten we tegenwoordig zeggen, en Groen trekken nu apart naar de kiezer. Bij Vooruit zien we dat wel meer, nu de partij de wind mee heeft. En Vlaams Belang hoopt de winst bij de parlementsverkiezingen ook lokaal te verzilveren in Arendonk.
Wat vinden de inwoners en wat zeggen de politici ?
Vaak overvolle bussen die al net over de grens met Nederland helemaal vol zitten met bewoners van het asielcentrum. Dat is iets wat op de lippen ligt in Arendonk. Eén van de dingen we voorlegden aan de grootste meerderheids- en oppositiepartij in Arendonk.
Er is geregeld met De Lijn over samen gezeten om voor die overvolle bussen nog een extra buslijn in te zetten. Maar De Lijn besliste jammer genoeg om dat niet te doen. Erger nog, ze kort zelfs buslijnen in omdat er werken in Turnhout of Wortel zijn. En daar onze mensen de dupe van, zegt het huidige bestuur.
Overvolle bussen tijdens piekmomenten, niet meteen een lokale bevoegdheid maar het gemeentebestuur moet dus op Vlaams niveau wel op tafel durven kloppen, vindt de oppositie. De invoering van de zone 30 kan dan weer wel op veel bijval rekenen, maar de handhaving schiet te kort.
Arendonkenaren, en vooral dat het jonge volk dan, zien steeds minder beleving bleek nog uit onze bevraging. Voor Vooruit hangt dat samen met een andere inrichting van de dorpskern. Het huidige bestuur van N-VA en Iedereen 2370 gaf wel heel wat geld uit aan de vernieuwing van scholen en er is ook een nieuwe sporthal op komst, maar het werk is nog niet af.
Hoe de inwoners van Arendonk gaan stemmen, weten we op 13 oktober. Het volledige rapport kan je herbekijken in RTV VANDAAG in onze Kijk-zone. Of op de verkiezingspagina van elke gemeente.