Stad Geel doet voor 2025 slechts beperkte aanpassingen in het meerjarenplan 2020-2025. Veiligheid, ondersteuning van kwetsbare inwoners en duurzame stadsontwikkeling worden nog belangrijker. Zo is er extra budget voor de veiligheidsdiensten en voor het project ‘Brooddoosnodig’, start de aanleg van een warmtenet in het centrum en krijgt jeugdcentrum De Bogaard een grondige renovatie.
Veiligheid blijft volgende jaren topprioriteit in Geel
2025 wordt een schakeljaar waarin stad Geel het huidige meerjarenplan 2020-2025 afrondt en de basis legt voor de plannen van 2026-2031. Door de uitgaven kritisch te bekijken, zorgt de stad voor voldoende ruimte om te blijven investeren, ook in de toekomst.
Veiligheid blijft prioriteit
Veiligheid staat ook de komende jaren bovenaan de agenda van stad Geel. De stad trekt ruim 6,9 miljoen euro uit voor de versterking van de werking en ondersteuning van de dienst. Vanaf 2026 zal de stad ook de bijdragen aan de brandweer verhogen om blijvend in te zetten op een adequate hulpverlening. Daarnaast wordt extra krediet vrijgemaakt om te voldoen aan nieuwe verkeersregels die vanaf september 2026 ingaan.
Ondersteunen van kwetsbare inwoners
In 2025 blijft de stad zich inzetten voor kwetsbare inwoners. Het project ‘Brooddoosnodig’ zorgt ervoor dat geen enkel kind met honger naar school gaat. Al zes scholen engageerden zich om hier mee hun schouders onder te zetten. De stad hoopt dat nog meer scholen zullen instappen.
Ook het budget voor de mantelzorgpremie en de financiële tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal wordt verhoogd. Daarnaast koopt de stad meerdere Mobio-kits aan. Die bieden de mogelijkheid om bepaalde diensten van burgerzaken mobiel aan te bieden, waardoor kwetsbare inwoners gemakkelijker toegang krijgen tot belangrijke administratieve diensten.
Warmtenetten
In 2025 blijft Geel inzetten op toekomstgerichte projecten die bijdragen aan een duurzame en leefbare stad. Zo start de aanleg van twee warmtenetten in het centrum. Door zo veel mogelijk openbare en publieke gebouwen aan te sluiten hoopt de stad de CO2-uitstoot flink te beperken.
In het najaar start de bouw van de nieuwe stedelijke werkplaats en investeert de stad in de aankoop van een militair domein om toekomstige stedelijke ontwikkeling mogelijk te maken.
Jeugdcentrum
Ook de vernieuwing van jeugdcentrum De Bogaard en de Academie voor Muziek, Woordkunst-Drama en Dans (in de Stationsstraat) komt eraan. Het jeugdcentrum krijgt een grondige opfrisbeurt, met meer aandacht voor toegankelijkheid en energiezuinigheid. Een gedeelte van de academie maakt plaats voor een nieuwbouw, terwijl het bestaande historische gebouw volledig wordt gerenoveerd.