De RTV-Stembus houdt de volgende weken halt in alle steden en gemeenten in onze regio. Ook in Beerse vroegen we naar de mening van de inwoners. Wat loopt er goed in de gemeente. En op welk gebied is er nog werk aan de winkel. En wat verwachten de inwoners van het nieuwe gemeentebestuur.
Wat zijn de strijdpunten bij de verkiezingen in Beerse? Onze Stembus peilt naar de mening van de inwoners
Nadat N-VA in 2012 de meeste stemmen binnenhaalde, werd CDE.Vlim.be in 2018 opnieuw de grootste partij met 34,8% van de stemmen. N-VA moest tevreden zijn met 26,8%. Vlaams Belang behaalde 13,5%, Beerse Plus 12,9% en Groen-Hart voor Beerse 10,6%.
CDE.Vlim.be dat 10 zetels had, ging in zee met Beerse Plus (3 zetels). Samen hadden ze 13 op 25 zetels, een nipte meerderheid dus, maar dat was de afgelopen 6 jaar geen enkel probleem.
Lijsttrekkers
Huidig burgemeester Bart Craane blijft lijsttrekker voor CDE.Vlim.be en is dus kandidaat om zichzelf op te volgen. Schepen Hans Woestenborghs is lijsttrekker bij Beerse Plus. N-VA kiest met lijsttrekker Lili Jansen voor een vrouwelijke kandidaat-burgemeester. Ben Bols stapte de voorbije legislatuur uit de N-VA en komt met een nieuwe lijst Ons 2340. En Groen trekt naar de verkiezingen onder de naam Samen Beter. Het blijft de vraag hoe Vlaams Belang op 13 oktober zal scoren.
Mobiliteit en hangjongeren
Over het algemeen zijn de inwoners van Beerse vrij tevreden. Toch zijn er 2 hete hangijzers die volgens hen toch extra aandacht vragen: mobiliteit en hangjongeren.
Volgens de inwoners is er extra aandacht nodig voor de fietspaden. Die liggen er op sommige plaatsen miserabel bij. En ook het zwaar verkeer in het centrum van Beerse is een heikel punt.
Ook voor de jongeren moet er meer aandacht zijn, vinden de inwoners. Er worden regelmatig hangjongeren gesignaleerd die de mensen lastig vallen.
Ontsluitingsweg
In de toekomst zullen een aantal van die problemen worden opgelost. Zo is de grondverwerving van de Steenbakkersdam gestart voor de aanleg van een ontsluitingsweg. Die moet tegen 2030 het zwaar verkeer uit het Centrum en Den Hout weren. Maar volgens de oppositie kan er ondertussen meer ondernomen worden. Zoals een charter werfverkeer zodat het tijdens de spitsuren veiliger wordt op de drukke doorgangswegen.
Voor het onderhoud van de fietspaden wordt, volgens burgemeester Bart Craane, gedaan wat mogelijk is. Maar omdat er veel fietspaden zijn, laat het onderhoud soms op zich wachten.
Camera's
Volgens de burgemeester zijn er genoeg activiteiten voor de jongeren in de gemeente. Er zijn verschillende jeugdverenigingen, sportclubs en anders activiteiten. Maar natuurlijk vindt niet iedereen hier aansluiting en kan het probleem van de hangjongeren niet ontkend worden. Volgens de oppositie kan de inzet van camera’s helpen om het probleem te monitoren en tijdig in te grijpen.
Hoe de inwoners van Beerse gaan stemmen, weten we op 13 oktober. Het volledige rapport kan je herbekijken in RTV VANDAAG in onze Kijk-zone. Of op de verkiezingspagina van elke gemeente.