Archeologische opgravingen in Merksplas leggen resten uit ijzertijd en middeleeuwen bloot

din 2 Jul
© Matexi

Archeologische opgravingen hebben in Merksplas resten uit de ijzertijd en middeleeuwen blootgelegd. De site, waar in de middeleeuwen al gewoond en gewerkt werd, wordt in de toekomst de nieuwe thuis van 32 gezinnen.

Aan de Pastoor Ceulemansstraat in Merksplas zal buurtontwikkelaar Matexi 32 nieuwbouwhuizen en twee openbare groenzones realiseren. In aanloop naar de werken vond een grote opgraving plaats en daar werd de archeologische vondst gedaan.

De pastoor Ceulemansstraat ligt iets ten noordwesten van het centrum van Merksplas. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat hier archeologische resten worden gevonden van bewoning uit de middeleeuwen. De opgraving bevestigt nu dat hier al gewoond werd in de 13e eeuw.

De sporen van de boerderij uit de 13e eeuw tekenen zich in het gele zand af als bruine vlekken. Op basis daarvan kunnen de archeologen de plattegrond van het gebouw reconstrueren. Verder is er nog een grote structuur gevonden, niet van een woning maar van een grote stal, mogelijk voor koeien. Het geheel wordt omgeven door een grote greppel, die het erf heeft afgebakend.

Dat de locatie ook in andere perioden aantrekkelijk was om te wonen, blijkt uit de vondst van enkele handgevormde scherven en kuilen. Op basis van de manier waarop het aardewerk is gemaakt, kunnen de archeologen bepalen dat dit dateert uit de metaaltijden, vermoedelijk uit de ijzertijd.

De opgraving duurt nog tot 5 juli. Daarna worden alle resultaten geanalyseerd en wordt het verhaal van deze locatie neergeschreven in een rapport.